четвртак, јул 25

KULTURNA ZONA SEZONA 2 EMISIJA 2

0
42

DODELJENE NAGRADE „TEATRA NA RASKRŠĆU“ – NAJBOLJA PREDSTAVA “GOSPOĐICA”

Pala je zavesa i na četvrti “Teatar na raskršću”. Stručni žiri odlučio je da je najbolja predstava “Gospođica” Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke, nagrada za režiju pripala je Branislavu Mićunoviću za “Noćnu frajlu” niškog Narodnog pozorišta, najbolja glumica je Slađana Zrnić koja je glumila Gospođicu, a nagrada za najbolju mušku ulogu pripala je Hrvoju Kečkešu za ulogu Harpagona u predstavi “Škrtac” Satiričkog kazališta Kerempuh – Zagreb.

Vesna Popović dobitnica je nagrade za najbolje scenografsko rešenje u predstavi „Pokojnik“ Crnogorskog narodnog pozorišta Podgorica i Centra za kulturu Tivat.

Žiri je uglavnom bio jednoglasan.

Ovogodišnji Teatar obuhvatio je tekstove rađene po klasičnoj literaturi.

Od ove godine Teatar na raskršću je festival od izuzetnog značaja za Grad Niš, a u sve je uključeno I Ministarstvo kulture.

IZLOŽBA SLIKA SIME ČEMERIKIĆA

Posle nešto manje od 30 godina u niškoj Sinagogi otvorena je izložba slikara Sime Čemerikića, povodom pola veka od njegove smrti. Reč je o niškom umetniku koji je dao značajan doprinos srpskoj likovnoj sceni zbog čega je cilj izložbe da se pre svega mlađe generacije upoznaju sa slikarevim opusom od studentskih dana do pred kraja njegovog života. Izložba, koju je organizovao Narodni muzej u saradnji sa sinom Čemerikića čija je porodica ljubiteljima umetnosti izložila deo i iz privatne zbirke, traje do kraja septembra.

Ova izložba je značajna za ljubitelje umetnosti jer je Sima Čemerikić prvi u Nišu promovisao likovno obrazovanje u Nišu i pionir je akvarela na prostorima južne Srbije”

Izložbu je inicirao sin Sime Čemerikića, Zoran Čemerikić koji je na izložbi predstavio obimnu monografijsku studiju o životu i delu svog oca.

Meni je drago da ljudi znaju za njegovo delo, monografija ostaje zauvek. On je imao predratno iskustvo i bio je šest godina direktor niške Umetničke škole i bio nastavnik kasnije poznatim umetnicima”, kaže Zoran Čemerikić.

Na ovoj izložbi, posle gotovo 30 godina od poslednje u Nišu, predstavljena su dela nastala u periodu od 1932. do 1971. godine, kao i lični predmeti i dokumenti, fotografije iz porodične arhive.

Posetioci izložbe mogu da vide i emitovane televizijske intervjue o kojima je pričao novinar Dragan Dimitrijević sa poznatim niškim umetnicima, a povodom posthumne retrospektivne izložbe Sime Čemerikića iz 1997. godine.

PRIJEM ZA UČESNIKE LIKOVNE KOLONIJE SIĆEVO

Za učesnike ovogodišnjeg 60. saziva Likovne kolonije Sićevo priređen je prijem u Gradskoj kući u Nišu. Svoja iskustva i impresije o Sićevu podelili su sa gradskom većnicom Adrianom Anastasov. 

Organizator kolonije jGalerija savremene likovne umetnosti, a podršku pružaju grad Niš i Ministarstvo kulture i informisanja.

ZAŠTITNICI TRVĐAVE ODUŠEVILI SVE POSETIOCE

Sedmi međunarodni festival „Zaštitnici Tvrđave“ ove godine obeležen je takmičenjem u pojedinačnim i grupnim viteškim borbama, streličarstvu, jahanjem konja, ispijanjem piva. Posebna atrakcija bio je medicinski kamp srednjovekovnih vitezova i radionice u kojima su se izrađivali oklopi, mačevi, lukovi, strele.

Organizaotri iz Udruženja „Zmajeva griva“ ističu da bi u godini kada se obeležava 300 godina od postojanja Tvrđave u današnjem obliku mogla da se oživi barutana u kojoj bi bili izloženi mnogobrojni viteški eksponati.

Za sada postavka oružja, oruđa i opreme vitezova koji su koračali našim prostorima bila je početkom godine u Istorijskom arhivu u Nišu, a eksponate je pravila družina „Zmajeva griva iz Niša“.


Leave a reply