среда, јул 24

MOZAICI I MEDIJANA ZA SENIORE (VIDEO)

0
85

Tokom leta u objektima niškog Narodnog muzeja organizuju se tematske radionice koje su do sada bile namanjena deci, ali od nedavno stručno i zanimljivije vođenje starijih posetilaca je uvedeno kroz arehološko nalazište Medijana. Cilj je da se posetioci na interaktivan i kreativan način u najviše dva sata upoznaju sa kulturnim nasleđem Niša, kažu u Narodnom muzeju. Dodaju da su ovog leta aktuelne radionice koje otkrivaju mozaike čuvene Vile sa peristilom koja je služila kao letnjikovac za čak osam rimskih vladara.

Medijana

Rečno božanstvo Fluvius, glava mitskog čudovišta Meduze i još osam stotina kvadrata mozaika sa arheološkog lokaliteta Medijana dostupni su svim posetiocima. Oni koji su želeli da imaju stručno vođenje kroz ovaj lokalitet i da učestvuju u slikarskim radionicama da stvaraju mozačne slike prijavili su se za program “Leto u Medijani” niškog Narodnog muzeja.

Pozitivni su mi utisci ovakve radionice i jedva čekam da obiđem Medijanu. Za ovu radionicu sam saznala preko novina, nadam se da će ih biti još”

Bilo je puno posetilaca tokom leta. Medijana je doživela pravi bum otkad je otvorena od decembra prošle godine. Dolaze stranci, ali i naša deca i stariji što je važno jer je ovo arheološko nalazište indentitet Grada Niša”, kaže Željko Anđelković iz Narodnog muzeja Niš. 

Reč je o tematskim radionicama koje su do sada bile samo za decu i mlade, a sada se Narodni muzej okreće i starijima.

Na neki je način ovo iskorak Narodnog muzeja da se približimo odraslim posetiocima i da im ponudimo drugačiji obilazak Medijane i nauče mnogo više o mozacima u Medijani I saznaju mnogo više npr. o mitskoj Meduzi.”, objašnjava Ivana Gruden Milentijević iz niškog Narodnog muzeja. 

„Ja sam Nišlijka, ali živim u Trsteniku i došla sam sa svojom drugaricom iz Beograda na ovu radionicu i oduševljene smo”, kaže jedna starija gospođa.

Ljudi su željni da vide nešto novo i drugačije i puno je posetilaca ne samo na Medijani, već i u Ćele kuli, na Logoru na Crvenom krstu, na postavci Sremac – Miljković, Sinagogi itd. Rekordna nam je bila 2019. godina kada je bilo 105.000 posetilaca, a sada u prvih sedam meseci ove godine objekte Nardnog muzeja je posetilo 70.000 ljudi. Do kraja godine će biti bar 120.000.” procenjuje

Anđelković.

Arheološko nalazište Medijana je otvoreno od utorka do petka od 9 do 16 sati, vikendom do 15 časova. Cena ulaznice je 500 dinara, dok je svakog prvog četvrtka u mesecu ulaz besplatan za sve individualne posetioce.

Ovaj projekat sufinansiran je sredstvima grada Niša. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.


Leave a reply