недеља, јул 14

MRTVA TRKA KO NAM JE VEĆI PROTIVNIK- VLAST ILI OPOZICIJA (VIDEO)

0
27

Lider Socijaldemokratske stranke Boris Tadić izjavio je danas da je mrtva trka ko mu je u izbornoj kampanji veći protivnik – vlasti ili opzicija.

„Svi su mi protivnici, osecam se dobro zbog toga, ali ću u drugom krugu podržati opozicionog kandidata ako bude zastupao proevrosku agendu“, rekao je Tadić za Tanjug nakon odluke da ne uđe u trku za predsdničkog kandidata, a na pitanje ko će mu u kampanji biti veći protivnik vlast ili opozicija.

Nosilac liste Boris Tadić Ajmo ljudi, kaže da protivnike imaju sa obe strane, da mu opozicija šalje botove sa najodvratnijim uvredama i pretnjama, što je stil nekih opozicionih lidera, a da ga iz vlasti napadaju kako kaže lažima poput onih o topljenju tenkova ili da je on stvorio Tomislava Nikolića.

Na pitanje da li je odustajanjem od kandidature razočarao koalicione partnere, kaže da se neko razočarao, ali i da su se predstavnici vlasti i mnogi iz opozicije obradovali, a što sve, kako ocenjuje, svedoci o neobecjavajućem stanju našeg političkog drustva.

Naglasio je da nikada nije rekao da će se kandidovati već da će to možda učiniti u zavisnosti od interesa zemlje, stranke, politike i građana.

Na pitanje da li je kritičnim stavom prema kao je rekao „medijskom konglomeratu, distributivno kablovskom i finansijskom sistemu“ bliskom delu opozicije, i učesćem na Hit tvitu sa predstavnicima vlasti sebe doveo u politički rizik, odgovara da nije.

Dodaje da onda, ako je to bio rizik, može da kaže da u riziku živi ceo život, i da je to bilo i kada se nakon ubistva Zorana Ðinđća kandidovao za predsednika, i kada je tragao za ubicama, završavao saradnju sa Haškim tribunalom, otišao u Vukovar i Srebrenicu.

„Rizik je onda bila i borba protiv tajkuna, insistiranje da prvi put plate porez u Srbiji, borba prtiv organizovanog kriminala, a sa onima koji imaju više od dve mlijarde keša u rukama za šverc kokaina, stavljanje crvene zone EU kada je reč o KiM“, rekao je on.

Bez rizika nema političkih promena, rekao je Tadić i naglasio da je potrebno očuvati dobre odnose u opoziciji i biti fer i pravi takmičar i prema vlasti.

Na pitanje da li je podigao rejting listi „Boris Tadić-Ajmo ljudi“, nastupom u medijima – taktikom „sam protiv svih“, kaže da jeste.

Naveo je da uvek kada postoji potencijal daje ruku i onima kojima niko ne bi zamislio i da je tako uradio i sa socijalistima da bi ih izvukao iz vlasti sa Šešeljem i Koštunicom kada je Srbija zamalo zaustavila proces evrointegracija.

Tadić je rekao da ni sada, kao ni 2004. godine, „kada su, kada jepobedio “ iza sebe nema ni medijiski blok, ni tjakune, ni obaveštajnu službu.

„Tako će biti kada se ponovo kandidujem, i tada ću pobediti“, rekao je on.

Na pitanje čiju podrsku računa kaže da su to oni glasači koji veruju da Srbija nema bolje rešenje od članstva u EU jer je potrebno urediti zemlju, institucionalizovati je, napraviti normalne banke, nezavisne medije.

Dodao je da se sa problemom medija suočavao i kada je bio predsednik jer su njegovi saradnici imali strašnu želju da utiču na njih.

Kaže i da veruje da i među biračima vlasti ima mnogo onih koji bi mu dali podršku, ali se, kako dodaje ljudi opredeljuju prema tome ko ima više moći ili pristupa u medijima.

Na pitanje kada se zalaže za fer kampanju, da li bi trebalo da prizna i rezultate vlasti, kaže da je u „magli obmana“ bilo i dobrih stvari, poput otpriznavanja Kosova, nabavke lekova i vakcina, dok je loša i besmislena bila konferencija na kojoj je sugerisan šoping u Milanu.

Kaže da je da su dobre investicije, da je dobro što su završili puteve, ali navodi da su to oni ti koje su započeli njihovu gradnju, uključujući i most Zemun Borača koji su završili 90 odsto.

Najgore je, kaže, što obmanjuju birače da im je bolje nego što im je bilo, i naglašava da danas za ovu višu platu, koja se pogrešno izračunava, možete da kupite isto, čak i manje u određenim slucajvima kao sto su brašno i ulje, kao i u „njegovo“ vreme.

O tome u kom pravcu će voditi kampanju kaže da to nije važno već kako doći do građana. .

Pravac kampanje nije bitan, važno je i doći do medija, rekao je Tadić i izrazio nezadovostvo što mu 90 odsto vremena na nekim gostovanjima potroše na optužbe za prošlost.

„Imam grešaka, ozbiljnih kojih sam svestan, a oni ih ne primećuju“, rekao je Tadić i izrazio bojazan da ga nakon gostovanja u Pinku, gde je, između ostalog otkrio da je aviončić moćno srestvo u kampanji, neće više zvati.

Kaže da kampanjom „Ajmo ljudi“ žele da podignu izlaznost, da će uskoro predstaviti nove ljude, da im je cilj da nastave borbu protiv korupcije, organizovanog kriminala.

„Tome sam posvetio život ne smao igradnji mira i pomirenja. Mi smo jedini politički iskusni ljudi, sposobni da se nosimo sa izazovima rata i krizama poput urkajinsko-ruske, niko nema tako političko isustvo kao mi. I danas učeštvujemo u međunarodnim misijama u zemljama koje imaju ozbiljan problem“, rekao je Tadić.


Leave a reply