TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Kultura Udarne VESTI

NA NOĆ MUZEJA RADIONICE ZA DECU(VIDEO)

Tradicionalna manifestacija “Noć muzeja”, koja se u Srbiji oranizuje od 2004. godime, održava se u svim gradovima od 15. do 19. maja, ali u nešto izmenjenom režimu, nakon masovnih ubistava u Beogradu i Mladenovcu. Kada je reč o Narodnom muzeju u Nišu, sve aktivnosti su na Međunarodni dan muzeja 18. maja. Tada će od 18 do 20 sati biti održana radionica za decu u Galeriji Sinagoga. Takođe, ulaz u sve objekte Narodnog muzeja biće besplatan.

Još jednom je Medijana besplatna za posetioce, za Noć muzeja. Besplatan ulaz je i za ostale objekte Narodnog muzeja u Nišu – Logor Crveni krst, Arheološku salu, Ćele kulu i Galeriju Sinagoga. Samo tokom aprila meseca objekte muzeja posetilo je oko 15.220 ljudi iz Srbije, ali i Amerike, Azije i skoro svih zemalja Evrope.

Za Međuanrodni dan muzeja Nišlije mogu besplatno da pogledaju i postavku Stevan Sremac – Branko Miljković. U Galeriji Sinagoga 18. maja od 18 do 20 sati biće održana radionica za decu od 7 do 14 godina.

Ulaz je besplatan, ali novac možete da donirate NURDOR-u, čije će humanitarne kutije biti na muzejskim lokacijama. Manifestaciji “Muzeji za 10” pridružila se i Galerija savremene likovne umetnosti Niš, koja će prezentovati nekoliko izložbi. U Oficirskom domu u okviru izložbe „Akvizicije 2016-2022 / pokloni“ izloženi su radovi koji su poklonjeni kolekciji Galerije.

Takođe, 18. maja od 19 sati u Paviljonu u niškoj Tvrđavi otvara se izložba skulptura Nikole Antova. „Muzeji za 10“ predstavlja nacionalnu muzejsku inicijativu koja je najveća u Srbiji i jedinstvena u Evropi, a održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, dok je koordinator – Nacionalni komitet Međunarodnog saveta muzeja.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com