среда, јул 17

OD NJEGA SE PRAVI I SLATKO I SALATA I ZIMNICA! ZAVRŠEN TREĆI PARADAJZ FEST U LEBANU(VIDEO)

0
36

Proglašenjem pobednika i koncertom pevačice Milice Pavlović u Lebanu je sinoć završen „Paradajz fest“. Najbolje jelo od paradajza pripremila je Suzana Stošić iz Lebana, najukusniju salatu ekipa Turističke organizacije opštine Medveđa, u kategoriji „najteži paradajz“ prvo mesto je osvojio Petar Ivković iz Konjina, a za najbolje dekorisanu proglašena je tezga Ane Stanisavljević iz Donjeg Vranovca.

Ljutenica, kečap, džem, slatko od paradajza. Ovo su neka od jela čiji se miris širio centrom Lebana i mamio posetioce Paradajz festa. Reč je o specijalitetima koji su neizostavni na porodičnim trpezama u lebanskom kraju, a recepti za njihovu pripremu se prenose iz generacije u generaciju. Dodaju da pri tom koriste veoma mali broj uglavnom prirodnih sastojaka, a mi smo ih zamolili da nam otkriju tajne svojih kulinarskih veština.

Žiri je prilikom ocenjivanja jela postavio visoke kriterijume, pri čemu je, kako navodi Ivica Zdravković, profesor gastronomije Visoke poslovne škole Leskovac, ukus bio od presudnog značaja.

Lebane je jedan od najvećih proizvođača paradajza u Srbiji sa više od 4,5 miliona korena ovog povrća, koliko se na teritoriji ove opštine godišnje zasadi.

Otvaranje fabrike za preradu paradajza jedan je od ciljeva za naredni period, kaže Goran Jović, direktor PKS-Regionalne privredne komore za Jablanički i Pčinjski okrug

Predsednik Opštine Ivan Bogdanović izrazio je zadovoljstvo zbog velikog broja posetilaca Paradajz festa, dodajući da je ovo bila odlična prilika za proizvođače da međusobno razmene iskustva i unaprede proizvodnju.

Gosti su sinoć imali priliku da uživaju i u nastupu pevačice Milice Pavlović.

Ovo je treći po redu “Paradajz fest”. Prvi je održan 2021. godine.

 

Leave a reply