недеља, јул 14

ODREĐEN PRITVOR ZA 17 OSUMNJIČENIH ZA NAPAD U ISTANBULU (VIDEO)

0
25

Turski sud odredio je zadržavanje u pritvoru za 17 osumnjičenih do početka suđenja u vezi sa bombaškim napadom u Istanbulu u nedelju, optužujući ih za napad na jedinstvo države, ubistvo s predumišljajem i pokušaje ubistva, javila je turska državna agencija Anadolija.
Sud je pustio još trojicu osumnjičenih iz pritvora do početka suđenja, a takođe je naređeno da se iz Turske deportuje 29 osoba koje je policija uhapsila u vezi sa napadom u Istanbulu, preneo je AP.
Tužioci su oko pet sati ispitivali glavnu osumnjičenu za napad Ahlam Albašir, Sirijku koja je optužena da je ostavila bombu napunjenu TNT-om na aveniji Istiklal, pri čemu je ona priznala da je ostavila torbu u kojoj je bila eksplozivna naprava na uličnoj klupi, ali je tvrdila da nije znala šta je u njoj.
Albašir je navodno rekla da je ilegalno ušla u Tursku i da je četiri meseca boravila u kući u Istanbulu, sa još jednim od osumnjičenih, prenela je Anadolija.
Jednog osumnjičenog uhapsila je turska policija kasno u sredu u sirijskom gradu Azazu, koji je trenutno pod kontrolom sirijske opozicije koju podržava Turska, i policija ga je ispitivala, prenela je američka agencija.
Očekuje se da će datum suđenja biti određen nakon što tužioci pripreme optužnicu, što bi moglo potrajati mesecima.
U bombaškom napadu na istanbulsku aveniju Istiklal 13. novembra poginulo je šest osoba, uključujući dvoje dece, a više od 80 osoba je povređeno.
Turske vlasti su za eksploziju optužile zabranjenu Kurdistansku radničku partiju, kao i grupe sirijskih Kurda koje se dovode u vezu s njom.
Grupe kurdskih ekstremista negirale su umešanost u taj napad.


Leave a reply