TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Udarne

PATRIJARH U GRAČANICI: VIDOVDAN JE NAŠE OKO, OVDE JASNO VIDIMO KO SMO (VIDEO)

Patrijarh srpski porfirije: KiM mesto našeg rođenja, pozvani da budemo braća s Albancima

FOTO TANJUG/ FOTO TV HRAM

Patrijah srpski Porfirije poručio je na Vidovdan u manastiru Gračanica da su Srbi kad god dođu na KiM došli sebi, jer je KiM “mesto našeg rođenja”, na kojem smo dobili “svoje ime i svoj pečat”.

Patrijarh je u obraćanju u manastiru Gračanica istakao da srpski narod bez Vidovdana, Gračanice i svih svetinja na Kosovu i Metohiji nije ono što jeste.

“U Gračanici, Dečanima, u Prizrenu, Pećkoj patrijaršiji, mi jasno vidimo ko smo, to su naše oči, Vidovdan je naše oko, Sveti Lazar je naše uho, kosovskometohijske svetinje su naš um”, istakao je Porfirije.

Ukazao je da na Kosovu i Metohiji razumemo “ne samo našu prošlost i poreklo, već i to šta je naš cilj, zašto smo poslani u ovaj svet”.

Patrijarh je istakao da smo pozvani da budemo braća sa svima, i sa Albancima naravno pre svih, jer, kako je naveo, “ovde živimo sa njima.”

FOTO TANJUG/ FOTO TV HRAM

“Samo u zajednici možemo biti na putu božijem, da smo svi jedni drugima potrebni, da niko bez nikoga ne može i da je važno da to razumemo, jer imamo to iskustvo u svojoj prošlosti. Da ne dozvolimo da nas drugi uče tome, da nas opominju, da primenjuju svoje metode kojima hoće samo da postignu da jesmo jedni pored drugih a da oni neretko ostvaruju svoje ciljeve”, naglasio je Porfirije.

Patrijarh Porfirije je služio svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru Gračanica, a kasnije na Gazimestanuparastos kosovskim junacima stradalim 1389. godine.

Comments are closed.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com