POČEO DESETI JUBILARNI NIFEST (VIDEO)

POČEO DESETI JUBILARNI NIFEST (VIDEO)

Počeo je deseti po redu Međunarodni festival stripa NIFEST. I ove godine je pripremljen bogat program, a posetioce očekuju čak četiri izložbe, na šta su i navikli. Manifestacija je počela berzom stripa u prostorijama NKC-a. Otvorena je i izložba “30 godina škole stripa i ilustracije “Đorđe Lobačev”.

Iako je strip nekada možda bio laka zabava, danas s pravom pripada devetoj umetnosti. Dok se ranije mogao kupiti na svakom koraku, danas ona skuplja izadnja dostupna su u specijalizovanim radnjama.

Zato su manifestacije poput NIFESTA-a prilika da se promoviše strip kao forma i približi publici, naročito mlađim generacijama.

Ovo je jubilarni festival, trudili smo se da bude kvalitetan program, jedan od boljih u proteklih nekoliko godina, s obzirom na to da imamo veoma značajne izložbe, po kojima je NIFEST prepoznatljiv.Ove godine ćemo imati četiri veoma zanimljive izložbe, kaže direktor NIFEST-a Srđan Savić.

To su izložbe “Čudesni svetovi Zorana Janjetova” u Oficirskom domu, zatim “100 godina posle: Maurović opet u Nišu”, potom izložba “Krvavi oktobar 1941. na Logoru Crveni krst, kao i izložba “30 godina škole stripa i ilustracije “Đorđe Lobačev” u Galeriji NKC-a. Na programu su i brojne tribine, radionice o stripu, predavanja i prezentacije.

Svrha sajma jeste da se ljudi vide, upoznaju, da stiču nova znanja. Ja bih voleo da se taj trend nastavi i da bude što više ovakvih sajmova. Nije isto držati knjigu i strip u ruci i gledati preko monitora – to je magija, poručuje dugogodišnji kolekcionar stripova Vladimir Stojanović.

Kaže da su stripovi zbog celokupne krzine situacije poskupeli. Zato oni koji žele da upotpune svoju kolekciju, mogu da u prostorijama NKC-a kupe razna izdanja sa značajnim popustom dok traje festival, do 28. maja.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com