POLAGANJE TESTA IZ MATEMATIKE ZA OSNOVCE POČELO NA VREME

POLAGANJE TESTA IZ MATEMATIKE ZA OSNOVCE POČELO NA VREME

Polaganje testa iz matematike, u okviru završnog ispita za učenike koji su završili osmi razred, počelo je danas na vreme i bez problema u 522 škole širom Srbije, saopštilo je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Navedeno je da završni ispit polaže više od 65.000 osmaka, kao i oko 1.500 polaznika koji se školuju po modelu Funkcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih. Pitanja je i ove godine pripremio Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, a testovi su štampani na srpskom i na jezicima osam nacionalnih manjina. Testovi se pregledaju u 15 skening centara u Srbiji, što omogućava viši kvalitet i brzinu pregledanja i manji broj pregledača. Ministarstvo napominje da je uvedeno dvostruko pregledanje svakog zadatka, čime je isključena bilo kakva pristrasnost, jer nastavnici ne znaju čije testove pregledaju.

Učenici sutra, 29. juna u 9 časova rešavaju kombinovani test.

Preliminarni rezultati završnog ispita, biće dostupni na portalu Moja srednja škola ( mojasrednjaskola.gov.rs.) u petak 1. jula, dok će konačni rezultati završnog ispita biti objavljeni 5. jula, saopštilo je Ministarsvo.