TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Udarne

PORAST NASILJA NAD ŽENAMA U SRBIJI ALARMIRA AKTIVISTE

Samo u poslednjih mesec dana Srbiju i region potresle su dve vesti o ubistvima žena. Muškarac je ubio suprugu u blizini Kruševca, a pre toga je ranio još jednu ženu sa kojom je bio u vezi.

On je na kraju počinio samoubistvo. Statistika pokazuje da je od početka godine u Srbiji ubijeno 27 žena, što je više nego tokom cele 2022. i 2021. godine.

Na problem femicida i nasilja nad ženama, u Nišu, uoči Međunarodnog dana borbe nasilja nad ženama upozoravaju i predstavnice Centra za devojke koje su u saradnji sa svetskim aktivistkinjima zasadile drveće u parku Čair.

JEDNA MILIJARDA USTAJE: BORBA PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA 

Prema statistici Ujedinjenih Nacija jedna od tri žene na svetu doživeće neki oblik nasilja, silovanje ili prebijanje. To je preraslo u pandemiju, upozorava Iv Ensler, američka književnica i pokretačica globalne kampanje “Jedna milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama’’.

Ovde sam danas u Srbiji jer je od početka godine ubijeno 27 žena u porodično-partnerskom nasilju i zato što se čini da smo svuda normalizovali nasilje umesto da smo svi ujedinjeni u borbi protiv nasilja”, aktivistkinja i američka književnica Iv Ensler. 

Da je ovo globalni problem pokazuju i zastrašujući podaci iz Hrvatske. Samo prošle godine, u toj zemlji je ubijeno 13 žena, od kojih su šest ubli njihovi sinovi.

U ovoj godini stradalo je devet žena, kaže Rada Borić, aktivistkinja, poslanica i predstavnica Povereništva za rodnu ravnopravnost u Zagrebu.

U Hrvatskoj je ranije žena u papučama izlazila iz zajedničkog doma. Uspeli smo u Zagrebu da se ženama koje su doživele nasilje dodeli na korišćenje stan za koji ne mora da plaća kiriju”, poslanica i predstavnica Povereništva za rodnu ravnopravnost u Zagrebu, Rada Borić.

Sadnjom drveća, aktivistkinje u Nišu su najavile i promocija dve knjige Rade Borić “Poslednje razmišljanje” i ‘’Izvinjenje ‘’ u kojima se govori o problemu seksulanog nasilja.

Podsetimo, od 25. novembra kada je Međunarodni dan protiv nasilja, u Srbiji počinje 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama, a akcija se završava 10. decembra na Međunarodni dan ljudskih prava.

 

 

 

 

 

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com