Potpisan ugovor o proizvodnji električnog automobila u Kragujevcu

Potpisan ugovor o proizvodnji električnog automobila u Kragujevcu

FOTO TANJUG/SAVA RADOVANOVIC/ bs

Postignut je dogovor o finansiranju električnog automobila koji će se proizvoditi u Kragujevcu, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka sa izvršnim direktorom kompanije “Stelantis“ Karlosom Tavarešom u Beogradu. “Dogovor sa Stelantisom je takav da je pred nama period tranzicije, mora da se menja fabrika, a početkom 2024. radiće se jedan model električnog automobila”, rekao je Vučić.

„Mi danas počinjemo potpuno novu eru u investicijama u našu zemlju i novu eru u našem ponašanju u budućnosti“, naglasio je Vučić.
Do 2023. ide tranzicioni period, a od početka 2024. počinje proizvodnja jednog modela električnog automobila.
“Neverovatna je prilika da imamo tako renomiranog proizvođaca električnih automobila kod nas, a Stelanstih je jedan od četiri najvećih proizvođača“, rekao je on i ukazao da je Stelantis kompanija koja je nastala početkom prošle godine spajanjem tri proizvođača Fijat, Peži i Krajzler, a proizvodi i Sitroen, Opel, Alfa Romeo.
Srbija će, kako je rekao, sada ići u potpunosti u korak sa najrazvijenim svetom i imati finalnog proizvođača električnog automobila.
Otkrio je samo da se radi o automobilu srednje klase, koji je veoma popularan.
„Za nas počinje nova era i u našem ponašnju, moramo da počnemo da pripremamo Srbiju za električne i blago hibridne automobile. Moramo da razmišljamo ne samo o gustini stanica za punjenje, jer kako ubediti nekog u Babušnici, Ljuboviji da kupi električni automobil, a važno je zbog životne okoline, ako ne može da vidi stanice za punjenje nedaleko od svoj kuće“, dodao je on.
Vučić je kazao da moramo da izmenimo sve naše strateške planove vezano za energiju.
S tim u vezi je podstio je da je cena električnog automobila značajno veća od onih sa klasičnim motorom iste klase.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com