PUPOVAC: NIJE SMELO DA DOĐE DO ZABRANE VUČIĆEVE POSETE (VIDEO)

PUPOVAC: NIJE SMELO DA DOĐE DO ZABRANE VUČIĆEVE POSETE (VIDEO)

Odluku Hrvatske da ne dozvoli predsedniku Srbije, Aleksandru Vučiću, privatnu posetu logoru u Jasenovcu, osudili su mnoge političke organizacije i pojedinci u Srbiji, ali i udruženja Srba na Balkanu.

Predsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDS S) Milorad Pupovac, koji je navodno I obavestio hrvatsku vladu da Vučić namerava da dođe u posetu Jasenovcu, istakao je danas na konferenciji za novinare u Zagrebu da nije smelo da dođe do zabrane predsedniku Srbije da poseti Jasenovac.

“Nije se smelo dogoditi da se traže alternativni načini kako da se ta poseta obezbedi i prođe u redu. Postojala je u dva navrata komunikacija kad bi to trebalo da se dogodi, pa je odloženo. Ovog puta nije bilo komunikacije, moj pokušaj za tu komunikaciju je propao. I to je ozbiljan problem”, naglasio je Pupovac.

Ocenio je da “ovo nije mali povod” i dodao da je reč o osetljivom, traumatičnom i bolnom pitanju.

Pupovac je izrazio bojazan da zbog ove situacije, kako je rekao, ionako loši odnosi između Hrvatske i Srbije mogu biti pogoršani i da bi komunikacija mogla da bude još gora nego sada.

Kaže i da ovo pokazuje odsustvo želje da se ovakve stvari ne događaju.

“Jasenovac je mesto za iskazivanje pijeteta strašnom zločinu i strašnom broju žrtava, gde se gradi pomirenje, naročito između Hrvata i Srba, naročito nakon novih žrtava u ratovima 90-ih. Ovo što se dogodilo je posledica nedovoljnog shvatanja o tome šta je Jasenovac i nedovoljnog slušanja nas kad su u pitanju jasenovačke i sve druge žrtve”, naveo je Pupovac.

Izrazio je nadu da “nakon ovoga sve ono što je bilo posloženo kao iskorak u odnosima između Srbije i Hrvatske, u pravima manjina u Hrvatskoj i Srbiji neće biti pokidano”.

Pupovac je pozvao sve da spreče dalju eskalaciju i da “udahnu duboko pre nego što krenu u bilo koji verbalni ili politički korak koji može teško da naruši ionako narušene odnose”.

“Pozivam sve i da se u što kraćem mogućem roku posvete komunikaciji i da slušaju one koji su dobre vere i volje”, poručio je Pupovac.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com