петак, јул 19

RUŽDI NA RESPIRATORU NAKON OPERACIJE, NAPADAČ UHAPŠEN

0
34

Britanski pisac Salman Ruždi, koga je napadač više puta ubo u vrat i stomak na bini tokom predavanja u američkoj saveznoj državi Njujork, operisan je i sada je na respiratoru, saopštio je u petak uveče njegov agent Endrju Vajli. On je naveo da „vesti nisu dobre“, da Ruždi ne može da govori i da bi mogao da izgubi jedno oko. Takođe, jetra mu je izbodena i oštećena.

Njujorška policija je saopštila da je privela Hadija Matara, napadača na čuvenog pisca, koji je napadnut juče dok se spremao da održi predavanje u zapadnom delu Njujorka.

Veruje se da osumnjičeni nije imao saučesnike, a motiv napada još nije poznat.

Ruždijeva knjiga „Satanski stihovi“ zabranjena je u Iranu od 1988. godine, a mnogi muslimani je smatraju bogohuljenjem. Godinu dana kasnije, pokojni iranski lider ajatolah Ruholah Homeini izdao je fatvu pozivajući na Ruždijevu smrt.

Zvaničnik libanske oružane grupe Hezbolah koju podržava Iran izjavio je danas da ta grupa nema dodatnih informacija o napadu nožem na pisca Salmana Ruždija.

„Ne znamo ništa o ovoj temi pa nećemo komentarisati“, rekao je Rojtersu zvaničnik koji nije želeo da bude imenovan.

Matar, 24-godišnji muškarac iz Fervjua u Nju Džersiju, kupio je kartu da bi prisustvovao događaju, saopštila je policija, preneo je Rojters.

Njegova porodica potiče iz grada Jaruna na jugu Libana, izjavio je za britansku agenciju gradonačelnik Jaruna Ali Tefe. On je rekao da su njegovi roditelji emigrirali u SAD i da je Matar tamo rođen i odrastao.

Na pitanje da li su Matar ili njegovi roditelji povezani ili podržavaju Hezbolah, Tefe je kazao da nema informacije o političkim stavovima roditelja ili Matara dok su živeli u inostranstvu.

Iz policije Njujorka su u zvaničnom saopštenju povodom napada na Ruždija naveli kako je napadač oko 11.00 časova po lokalnom vremenu napao pisca i voditelja, a piscu naneo ubode u predelu vrata i stomaka.

Izveštač AP video je kako je muškarac upao na binu u Institutu Čautaukva i počeo da udara ili ubada Ruždija dok su ga predstavljali na početku predavanja.

Voditelj koji je bio sa njim na bini, Henri Ris, tom prilikom zadobio je lakšu povredu glave i prebačen je u lokalnu bolnicu, navodi BBC.

Policija je na konferenciji za novinare saopštila da su osoblje i publika pojurili na napadača i spustili ga na zemlju, a zatim je uhapšen.

Video snimak objavljen na društvenim mrežama prikazuje trenutak kada su prisutni pohrlili na binu da savladaju napadača i pomognu povređenim muškarcima, prenosi BBC.

Policija je saopštila da je doktor u publici Ruždiju odmah pružio prvu pomoć.

Pisac je zatim helikopterom prebačen u Univerzitetsku bolnicu pitsburškog medicinskog centra Hamot, u kojoj ga čuva policija, gde je operisan.

Ruždi, rođen u Indiji, slavu je doživeo sa knjigom „Deca ponoći“ 1981. godine, koji je prodat u više od milion primeraka samo u Velikoj Britaniji.

Ali njegova četvrta knjiga, „Satanski stihovi“, objavljena 1988, primorala ga je da se krije skoro deset godina.

Ponuđena je i nagrada od preko tri miliona dolara za svakog ko ubije Ruždija.

Leave a reply