Sahrana mitropolita Amfilohija

Sahrana mitropolita Amfilohija

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije,  koji je u petak preminuo od posledica koronavirusa, biće sahranjen  u kripti Sabornog hrama u Podgorici, a svetu liturgiju predvodio je patrijarh srpski Irinej.

Okupio se veliki broj građana, a prisustvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

 

Posmrtni ostaci Amfilohija ispred hrama

brojni građani opraštaju se od mitropolita Amfilohija

Liturgija u hramu Hrištovog vaskrsenja je završena, a kovčeg sa posmrtnim ostacima mitropolita Amfilohija iznesen je nešto pre podneva na plato ispred hrama, gde će biti održano opelo, što je i završni čin pred polaganje kovčega u kriptu.

Opelu prisustvuju predsednik Srbije Aleksndar Vučić i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Vučić i Dodik su hram došli u pratnji minstara srpske vlade Nenada Popovića i Nikole Selakovića, kao i lidera DF-a andrije Mandić i Milana Kneževića.

Prisutni su i mandatar Zdravko Krivokapić i predsednik crnogorskog parlamenta Aleksa Bečić, lideri političkih stranaka, poslanici i predstavnici javnog života Srbije i Crne Gore.

Sahrani prisustvuju i predstavnici svih konfesija u Crnoj Gori.

Sahrani ne prisustvuju predsednik i premijer Crne Gore Milo Ðukanović i Duško Marković.

Vučić se poklonio na odru mitropolita Amfilohoija

Predsednik Srbije Aleksandr Vučić poklonio se na odru mitropolitu Amfilohiju u hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici, gde prisustvuje njegovoj sahrani.

Sa predsednikom Vučićem je i srpski član Predsedištva BiH Milorad Dodik.

Sahrana mitropolita Amfilohija u podgoričkom hramu

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije biće sahranjen danas u kripti Sabornog hrama u Podgorici, a svetu liturgiju će predvoditi patrijarh srpski Irinej.

Sahrani će prisustvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a dolazak je najavio i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Kovčeg sa posmrtnim ostacima arhiepiskopa cetinjskog i mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija dopremljen je juče u Podgoricu i izložen u hramu Hristovog vaskrsenja gde je veliki broj građana prošao kako bi odali poštu.

Telo mitropolita biće u Hramu do sahrane i sve vreme građani koji žele da se oproste od Amfilohija moći će to da učine u mimohodu.

Danas će najpre biti služena Sveta liturgija, koju će predvoditi patrijarh srpski Irinej sa više arhijereja SPC i drugih pomesnih crkava, a nakon toga i opelo i sahrana.

Amfilohije će prema sopstvenoj želji biti sahranjen u kripti Sabornog hrama u Podgorici, a grob u kojem će počivati pripremljen je za njegovog života.

Do sahrane mitropolita u svim pravoslavnim hramovima u jednakim razmacima zvoniće zvona, a na dan sahrane u svim manastirima, gde je to moguće, biće služene liturgije i održan pomen.

Episkopski savet je apelovao na sve učesnike mitropolitovog ispraćaja da se pridržavaju svih propisanih zdravstvenih mera zaštite od korona virusa.

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com