SEKUNDARNI ŽIVOT – TREĆA EMISIJA

SEKUNDARNI ŽIVOT – TREĆA EMISIJA

Na tržištu Srbije godišnje se nađe oko 20 miliona električnih i elektronskih aparata. Stari aparati se uglavnom ne popravljaju, već se kupuju novi, tako da odbačeni uređaji postaju opasan otpad.

E-Reciklaza

Šta je rešenje?

Predlažu se novi propisi o zabrani zatrpavanja polufabrikata. Predlog su i reciklažna dvorišta odnosno pogoni za reciklažu koji bi, prema procenama, otvorili 10 do 15 hiljada novih zelenih radnih mesta.

“U ovom trenutku mi raspolažemo podatkom da negde oko milion tona godišnje upravo Romi sakupljači sekundarnih sirovina sakupe. Njihov doprinos klimatskim promenama, njihov doprinos zaštiti životne sredine je nemerljiv. Zato niko o tome i ne govori” – upozorava Osman Balić iz YuRom centra.

Osman Balić

Otvaraju se mnoga pitanja: Gde je naša reciklažna industrija u odnosu na ostale zemlje? Koliko je razvijena? Koliko se sada razvija? Koliko je važno da se razvija cirkularna ekonomija?


***Ovaj projekat sufinansiran je sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com