петак, јул 19

SRPSKI VATROGASCI STIGLI U GRČKU(VIDEO)

0
33

Borba sa požarima na Rodosu i Krfu nastavljena je i danas, dok požar na ostrvu Dodekanez besni deveti dan zaredom. Vatrogasci rade bez prestanka, u senci tragedije koja se dogodila u Karistosu kada je pao Kanader i kada su poginula dvojica pilota. Na Rodosu se gašenje odvija u posebno teškim vremenskim uslovima.

Pripadnici Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije koji su stigli u Solun u pripravnosti su i spremni da odmah, po potrebi grčkih organa, krenu i pruže pomoć u gašenju požara koji su zadesili Grčku, saopstio je MUP.

Oni navode da su spasioci iz Srbije stacionirani u bazi operacije, na aerodromu Makedonija u Solunu, i da su tokom jutra prisustvovali sastancima sa relevantnim ministarstvima i civilnom zaštitom na kojima je dogovoreno da tim bude ostane na toj lokaciji i pomagati u gašenju požara domaćim i međunarodnim snagama na teritoriji cele severne Grčke. Tim Ministarstva unutrašnjih poslova broji 38 pripadnika i 14 vozila, a noćas je stigao u bazni kamp operacija, timova za gašenje šumskih požara, saopštio je MUP. „Dogovoreno je i da tim može biti poslat na bilo koji deo Grčke gde će pomoći kolegama u daljem radu“, izjavio je iz Soluna vođa spasilačkog tima, načelnik Uprave za Vatrogasno-spasilačke jedinice Sektora za vanredne situacije Davor Vidović. Preciziraju da je na teritoriji severne Grčke još uvek na snazi crveni meteoalarm, a konfiguracija terena i jak vetar stvaraju uslove za složenu situaciju.

Podsećaju da je u skladu sa govorom predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i grčkog premijera Kirijakosa Micotakisa, po nalogu ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića juče iz Niša krenuo spasilački tim od 36 vatrogasaca-spasilaca i 2 pripadnika medicinskog osoblja koji će u narednim danima pružati pomoć grčkim nadležnim organima u gašenju šumskih požara koji su zahvatili Grčku.


Leave a reply