TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Hronika Udarne VESTI

ŠTA JE SVE OTKRIVENO U ŠTEKOVIMA 13 UHAPŠENIH PRIPADNIKA “BALKANSKOG KARTELA”

Naslovna fotografija: U tri bureta skoro tri miliona evra!

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal, uz koordinaciju Evropola i Evrodžasta, uhapsili su u Srbiji 13 pripadnika organizovanih kriminalnih grupa koje su funkcionisale kao „Balkanski kartel,“ a MUP je danas sopštio incijale uhapšenih i druge detalje.

Zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga iz člana 246 stav 5 KZ RS, uhapšeni su M. S. (1979) i M. L. (1980) organizatori velikih pošiljki kokaina, kao i M. J. (1977), D. Đ. (1981), M. M. (1992), D. N. (1977), I. C. (1977), R. R. (1979), G. P. (1951), M. R. (1983), Lj. L. (1970), M. P. (1982) i V. S. (1987) organizatori i članovi drugih kriminalnih grupa uključenih u pomenute pošiljke kokaina.

Kako se sumnja, oni su učestvovali u krijumčarenju višetonskih pošiljki kokaina koje su stigle u Evropu iz Kolumbije, Brazila, Ekvadora, ali i preko zapadne Afrike kao logističko-tranzitne podrške.

Konkretno, reč je oko pet tona kokaina zaplenjenog na Arubi, Holandski antili, 1,2 tone kokaina zaplenjenog u Haseltu, Belgija, kao i 743 kilograma kokaina zaplenjenih u Roterdamu, Holandija. Dokazi o njihovoj umešanosti u pomenute zaplene prikupljeni su tokom analize podataka sa aplikacije Sky Ecc koju su izvršili pripadnici srpske policije.

Pretresom stanova i ostalih prostorija koje koriste osumnjičeni u Beogradu, Nišu, Loznici, Subotici i Zrenjaninu pronađene su dve snajperske i tri automatske puške, pet pištolja od kojih je jedan automatski i četiri prigušivača.

Tom prilikom pronađena je i bomba, 24 detonatorske kapisle i pet uređaja za daljinsko pokretanje detonatora, 13 paketa plastičnog eksploziva, optički nišan, više stotina komada municije različitog kalibra, perike i silikonske maske.

Pored veće količine novca pronađenog u stanovima koji su koristili, na jednoj od lokacija u specijalnom izgrađenom skrivenom prostoru pronađena su tri plastična bureta sa više od 2,7 miliona evra.

Takođe, prilikom pretresanja na pomenutim lokacijama pronađeno je više luksuznih automobila i skupocenih satova.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova nakon čega će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Tužilaštvu za organizovani kriminal, navedeno je u saopštenju MUP-a.

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić čestitao je pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova na izuzetno uspešnoj i profesionalno izvedenoj akciji, kojom je presečena jedna od najvećih kriminalnih organizacija na Balkanu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova će svim raspoloživim kapacitetima i u saradnji sa svojim pouzdanim međunarodnim partnerima nastaviti još snažniju, odlučniju i intenzivniju borbu protiv svih oblika organizovanog kriminala, poručio je ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com