TRAKTORI PONOVI BLOKIRALI NOVI SAD I PANČEVO KA BEOGRADU

TRAKTORI PONOVI BLOKIRALI NOVI SAD I PANČEVO KA BEOGRADU

Poljoprivrednici su u zahtevima koje su poslali vladi danas prepodne mejlom zatražili da cena suncokreta ovogodišnjeg roda bude 75,60 dinara po kilogramu, od čega bi proizvojači dobili 73 dinara sa PDV-om, trgovci bi dobili preostala 2,6 dinara, a transportne troškove bi snosile uljare.

Traži se da svi ovi iznosi budu isplaćeni najkasnije do 15. oktobra ove godine.

Poljoprivrednici su tražili i da na postojeću cenu dizel goriva od 179 dinara koju sada plaćaju dobiju popust od još 20 dinara i to na 50 litara po hektaru za površinu zemlje do 20 hektara.

Zahtev je i da se premija za mleko za drugi kvartal ove godine isplati u visini od 15 dinara po litru, a za treće i četvrto tromesečje dinar po litru, kao i da se proglasi jednogodišnji moratorijum na poljoprivredne kredite, s tim da država snosi eventualne dodatne troškove koje bi moratorijum proizveo.

Predstavnik Inicijative za spas poljoprivrednika Radoslav Adamović izjavio je Tanjugu da traktori i dalje blokiraju deo Bulevara Mihajla Pupina u Novom Sadu, ali da postoje nagoveštaju da bi u toku dana mogao da dođe neko iz Vlade kako bi pokušali da postignu sporazum od kojeg ih, kako je rekao, dele samo “neke sitnice”.

Vlada Srbije otvorena za dalje pregovore

Pregovori Vlade Srbije sa poljorivrednicima traju, a predstavnici vlade su i danas tu za finalizaciju dogovora, rečeno je Tanjugu u vladi.

Udruženje Inicijativa za opstanak poljoprivrednika jutros je odbilo predlog vlade, koji im je poslat u toku noći, a prema kome bi cena suncokreta bila 70 dinara po kilogramu.

Rečeno je da je predlog uključivao podsticaj od 20 dinara po litru goriva za 80 litara po hektaru, kao i premiju za mleko za naredni kvartal od 15 dinara po litru.

Tanjugu je preneto da su udruženja Stig, Južni banat i Kragujevac poslala Vladi Srbije nove predloge, koje vlada razmatra i o kojima će se izjasniti u toku dana.