TRIVIĆ OČEKUJE ISTRAGU, DODIK PODNOSI PRIJAVE PROTIV ČLANOVA CIK-A (VIDEO)

TRIVIĆ OČEKUJE ISTRAGU, DODIK PODNOSI PRIJAVE PROTIV ČLANOVA CIK-A (VIDEO)

Postizborni haos u Republici Srpskoj i Bosni ne prestaje. Centralna izborna komisija menja stavove iz dana u dan. Jedni protestuju, drugi tvrde da je sve bilo legitimno. A dva suprotstavljena kandidata za predsednika Republike Srpske međusobno se optužuju. Jedni sada traže istragu, a drugi podnose krivične prijave.

Trivić: Očekujem da tužilastva pokrenu istragu oko izbora

Kandidatkinja za predsednicu Republike Srpske Jelena Trivić i potpredsednica demokratskog progresa (PDP) poručila je danas da se na predsedničkim izborima u BiH dogodila izborna krađa i dodala da očekuje da tužilaštva pokrenu istrage.

Trivić je na konferenciji za medije u Beogradu navela da joj ne bi bio problem da prizna poraz na fer i poštenim izborima i dodala da nije pokradena ona, već građani Republike Srpske.

Dodala je da je bilo krađe na izborima na svim nivoima BiH, te da očekuje da tužilaštva pokrenu istrage.

“Svi koji su izvršioci instrukcije da se prekraja volja građana imaju svoje nalogodavce i tu na red stupaju tužilaštva, očekujem da tužilaštva postupaju i na bazi onoga što im mi podnosimo ali i po službenoj dužnosti”, kazala je Trivić.

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine naložila je da 10. oktobra da se ponovno prebroje svi glasački listići na svim redovnim biračkim mestima u Republici Srpskoj za predsednika i potpredsednika Republike Srpske.

Dodik: Krivične prijave za članove CIK

Lider SNSD-a Milorad Dodik rekao je da će danas biti podnesene krivične prijave protiv članova Centralne izborne komisije BiH i da njegova stranka neće prihvatiti ponavljanje izbora.

“Mi ćemo u ovom trenutku podneti krivične prijave protiv članova CIK-a pojedinačno, jer smatramo da su, shodno Krivičnom zakonu, narušili prava drugoga na fer pravni postupak, onemogućavajući da se uloži bilo kakva žalba”, izjavio je Dodik.

Naveo je da je CIK doneo odluku o ponovnom prebrojavanju glasačih listića za predsednika Republike Srpske bez zakonskog osnova, prenosi RTRS.

Na hitnoj sednici Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine doneta je u ponedeljak odluka o ponovnom prebrojavanju glasačkih listića za predsednika Republike Srpske, u Glavnom centru za brojanje u Sarajevu, zbog, kako su naveli, “neregularnosti i matematičkih nelogičnosti”.

Dodik, koji je na predsedničkim izborima učestvovao kao kandidat vladajuće koalicije, na konferenciji za novinare nakon sednice Izvršnog komiteta SNSD-a, rekao da su opšti izbori bili legitimni i legalni i da je sve što se sada dešava manipulacija koja treba, putem nezakonitih odluka, da proizvede određeno drugo stanje.

On je izneo tvrdnju da je očigledna sprega članova CIK-a i predstavnika opozicije.

Dodik je naglasio da SNSD neće prihvatiti ponovljene predsedničke izbore, jer je to, kako je rekao, rušenje Republike Srpske, navodi RTRS.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com