TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo region i Srbija VESTI

U LESKOVCU GODIŠNJE OKO 1.000 ŽRTAVA PORODIČNOG NASILJA (VIDEO)

U Sigurnoj kući u Leskovcu samo u protekloj godini bila je smeštena trideset jedna žrtva nasilja, među kojima je bilo 17 deteta. Zlostavljanje dece predstavlja najteži oblik nasilja u porodici, ali i uopšte. Od 2016. godine, kada je donet Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, pa sve do 2022. broj žrtava nasilja u porodici na teritoriji grada Leskovca kreće se između 900 i 1000 na godišnjem nivou.

Stručnjaci, ali i Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, prepoznaju tri oblika nasilja: između bračnih i vanbračnih partnera, zatim prema ostalim srodnicima i treći, najteži oblik, je nasilje nad decom u porodici. Centar za socijalni rad ima zakonsku obavezu i ovlašćenje od strane države da protiv roditelja koji su izvršili nasilje nad detetom, pokrene krivičnu prijavu.

– U tim postupcima Centar za socijalni rad ima aktivnu ulogu. – kaže direktor Centra za socijalni rad Leskovac Predrag Momčilović.

 

Blaža mera u odnosu na podnošenje krivične prijave je izricanje korektivnog nadzora od strane Centra za socijalni rad kako bi se roditeljima ukazalo na propuste u roditeljstvu.

U slučaju podnošenja krivične prijave protiv počinioca, žrtva ima pravo da zahteva smeštaj u prihvatilište, odnosno u sigurnu kuću kojom u Leskovcu rukovodi Centar za socijalni rad. Kod ovakvih situacija, stručnjaci daju psihosocijalnu podršku.  Direktor Momčilović ovom prilikom apeluje da svako ko primeti bilo kakav slučaj nasilja nad decom, zlostavljanje, kao i zanemarivanje to prijavi nadležnim ustanovama, policiji i Centru za socijlni rad.

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com