TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Udarne

U NIŠU CENTRALNA MANIFESTACIJA DANA SRPSKOG JEDINSTVA, SLOBODE I NACIONALNE ZASTAVE

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, 15. septembar, biće obeležen danas centralnom manifestacijom u Nišu na kojoj će prisustvovati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Svečanost će biti održana u Sportskoj hali Čair s početkom u 18 časova.

Praznik Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave obeležava se na dan kada je 1918. godine probijen Solunski front, a na osnovu odluke vlada Srbije i Republike Srpske o zajedničkom obeležavanju ovog datuma. Uz prisustvo zvaničnika Srbije i Republike Srpske, patrijarha i velikog broja građana praznik je prvi put svečano proslavljen 2021. godine i to u Beogradu na Savskom trgu, kod spomenika Stefanu Nemanji, a prošle godine u Bijeljini.

Praznik se obeležava svake godine širom Srbije

Kako je najavljeno, danas će biti obeležen i svečanošću na mostu preko reke Drine, između Bajine Bašte i Skelana. Taj događaj organizuje Udruženje veterana 63. padobranske brigade, u saradnji sa veteranskim udruženjima iz Republike Srbije i Republike Srpske. Tom prilikom, predviđeno je da se učesnici, noseći srpsku zastavu dugačku 50 metara, spoje na sredini mosta. Svečanosti će, prisustvovati oko 120 veterana iz Srbije i Republike Srpske. Proslava Dana srpskog jedinstva ove godine se prvi put organizuje u Nemačkoj, kojoj će u ime predsednika Vučića prisustvovati ministar bez portfelja u Vladi Srbije zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević.

On je pozvao sve naše sunarodnike koji žive u Frankfurtu, ali i u pokrajini Hesen, kao i celoj Nemačkoj da se pridruže centralnoj proslavi na Trgu Rosmarkt u Frankfurtu na Majni, od 18 sati, gde će tri dana trajati manifestacija “Dani srpske kulture” u okviru koje će biti obeležen i Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Danas će se u Beogradu, takođe, održati manifestacija “Dan tradicije” sa ciljem da podstakne mlade da kroz umetničke medije dočaraju prirodne lepote, kulturu i tradiciju svoje zemlje. Centralni deo manifestacije održaće se u centru prestonice uz svečanu povorku učesnika obučenih u narodne nošnje i glavni muzičko-scenski program u kojem će učestvovati dečji horovi, pevači i folklorni ansambli.

Defile učesnika kreće u 11:30 sa kraja Knez Mihailove ulice (kod Kalemegdana) i završava se na Trgu republike, gde od 12:00 časova počinje svečani koncert, saopšteno je danas. Uoči praznika zvaničnici pozivaju sve pripadnike srpskog naroda, gde god da žive da na kućama istaknu narodnu zastavu – “trobojku”.

Skup svake godine počinje intoniranjem himni Republike Srpske i Srbije “Moja Republika” i “Bože pravde”.

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave obeležava se na dan kada je, posle godina krvavih, strašnih, dramatičnih, tragičnih i junačkih borbi, srpska vojska probila Solunski front i faktički označila početak oslobođenja Kraljevine Srbije. Za to je bilo potrebno svega 45 dana našim junačkim precima.

Početak proboja Solunskog fronta jedan je od ključnih datuma Prvog svetskog rata i veliki dan u nacionalnoj istoriji.

Solunski front je oformljen u jesen 1915. između saveznika sa jedne i Nemačke, Austrougarske, Bugarske i Turske sa druge strane. Saveznici su ga probili u borbama 15. do 17. septembra 1918. posle kojih je Bugarska kapitulirala.

Prema rečima istoričara, Dejana Ristića iz ugla istorijske nauke to je označilo i početak kraja Prvog svetskog rata.

DODIK, CVIJANOVIĆ, VIŠKOVIĆ VEČERAS U NIŠU

FOTO TANJUG/ ZORAN ŽESTIÆ/ bg

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović i premijer Srpske Radovan Višković prisustvovaće danas u Nišu obeležavanju Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Manifestacija povodom obeležavanja Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave biće održana u 18 časova u Sportskoj hali “Čair”, a Radio televizija Republike Srpske će direktno prenositi ovaj događaj u svom programu i na portalu. Vlade Republike Srpske i Srbije odlučile su da Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave zajednički praznuju 15. septembra. Praznik je ustanovljen 2020. godine, kao sećanje na dan proboja Solunskog fronta u Prvom svetskom ratu.

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com