TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Udarne

UKC NIŠ: OTVOREN INTERNI KONKURS ZA 56 SPECIJALIZACIJA(VIDEO)

Lekari sa specijalizacijama su deficitarna kategorija i na evidenciji nezaposlenih ih je ukupno 76, dok je lekara opšte prakse 1.300, pokazuju podaci iz maja Nacionalne službe za zapošljavanje. Najviše se traže anesteziolozi, specijalisti oftamologije, interne medicine, ginekologije, ali se traže i druge specijalizacije, jer u nekim gradovima uopšte i nema lekara specijalista, kaže direktor NSZ-a Zoran Martinović.

Sa ovim problemom se suočava i niški Univerzitetski klinički centar zbog čega je ova zdravstvena ustanova raspisala konkurs za 47 specijalizacija iz dvadeset jedne oblasti, kao i za devet užih specijalizacija u šest oblasti.

Ostalo je manje od nedelju dana da se zdravstveni radnici, saradnici i specijalisti određene grane medicine, koji su zaposleni za stalno u niškom Kliničkom centru prijave na tzv. Interni konkurs koje je ova ustanova raspisala za ukupno 56 specijalizacija.

Najviše je iz oblasti interne medicine, neurologije i radiologije, a zatim slede specijalizacije iz dečje i adolescentne psihijatrie, medicinske psihologije, grudne hirurgije, ginekologije i kardiohirurgije.

Kada govorimo o lekarima sa specijalizacijama oni su deficitarna kategorija i u ovom trenutku na evideniciji u celoj Srbiji ih je ukupno 76 i uglavom su brojevi po pojedinačnim specijalizacijama manji od 10. Međutim, kada su u pitanju lekari opšte prakse, odnosno doktori medicine, tu je situacija sasvim drugačija – njih je na evidenciji 1.300, najviše u Beogradu i Nišu. Generalno posmatrano lekari specijalisti se na našoj evidenciji zadržavaju vrlo kratko i pravo je čudo da su uopšte na evidenciji imajući u vidu potrebu za njima”, kaže direktor Nacionalne službe za zapošljavanje, Zoran Martinović.

Kada je reč o medicinskim sestrama i tehničarima, bez obzira što veliki broj njih odlazi u inostranstvo, na evidenciji je još dovoljan broj – 4.700, objašnjava Martinović.

Svake godine veliki broj stručnih škola obrazuje ove profile i velika je tražnja za tim zanimanjem i može tržište rada da odgovori potrebama zdravstvenog sistema.” objašnjava Martinović.

U niškom Kliničkom centru po rapisanom konkursu ima mesta i za po jednog zaposlenog, iz raznih oblasti onkologije, infektologije, epidemiologije, hirurgije, traumatologije, patologije, zatim iz oblasti nefrologije, transfuziologije, intenzivne medicine itd.

Kandidati će se birati po prosečnoj oceni, dužini studiranja i godinama radnog staža, navodi se u konkursu.

Odluku ko će biti primljen doneće v. d. direktora, na predlog Stručnog saveta, a pojedinačna rešenja odobrava ministarka zdravlja.

Podsetimo, Klinički centar u Nišu nedavno je raspisao konkurs i za prijem tri doktora medicine specijalista. Jedan za potrebe Klinike za kardiohirurgiju, drugi za Kliniku digestivne hirurgije, I treći za Kliniku gastro-entero-hepatologije.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com