TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Politika SVET VESTI

UKRAJINA: ZBOG RATA NEPOŽNJEVENO 2.4 MIL. HEKTARA ŽITA!

Sto dvanaesti dan rata u Ukrajini. Glavne borbe vode se u području Severodonjecka i Slavjanska. Ukrajinci tvrde da se još oko 500 civila krije u hemijskoj fabrici “Azot”. Rusko Ministarstvo najavilo je za danas otvaranje humanitarnog koridora za evakuaciju civila iz te fabrike. Kijev tvrdi da je zbog rata nepožnjeveno 2,4 miliona hektara ozimih žita vrednih skoro milijardu i po dolara!

I dok velikom delu sveta preti glad, ni jedna strana ne odustaje od svojih namera. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da će članice Alijanse nastaviti da snabdevaju Ukrajinu teškim naoružanjem i raketnim sistemima dugog dometa i da očekuje da će na samitu NATO-a dogovoriti novi paket pomoći Kijevu.

Ministsrstvo odbrane Rusije saopštilo je da je u raketnom napadu uništeno skladište municije kod Lavova za oružje koje su donirale zemlje članice NATO-a. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je Evropsku uniju da pooštri sankcije Rusiji, upozoravajući da bi ruske snage mogle da napadnu druge zemlje nakon invazije na njegovu zemlju. Ali, izgleda da sankcije nisu toliko naštetile Rusiji: ruski ministar ekonomije Maksim Rešetnjikov smatra da bi ovogodišnja ekonomska recesija u zemlji mogla biti znatno blaža od prvobitnih procena.

Možemo reći da će inflacija (u Rusiji) očigledno biti mnogo niža od procena. Moguće je da će majski podaci biti bolji od procena koje smo napravili, rekao je Rešetnjikov.

Centralna banka Rusije je prošle nedelje snizila svoju ključnu kamatnu stopu na nivo od pre krize od 9,5 odsto, najavivši dalje ublažavanje pošto inflacija usporava.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da će smrtne kazne izrečene stranim borcima u Donjeckoj oblasti, koja je proglasila nezavisnost, biti “jasan primer drugim stranim plaćenicima koji se bore za Ukrajinu”. Dva britanca i jedan zarobljeni marokanac koji se bore sa ukrajinskom vojskom osuđeni su prošle nedelje na smrt kao plaćenici.

Zapadni zvaničnici kažu da muškarce treba tretirati kao redovne vojnike zarobljene u ratu, te da stoga imaju pravo na zaštitu prema Ženevskim konvencijama.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da će članice Alijanse nastaviti da snabdevaju Ukrajinu teškim naoružanjem i raketnim sistemima dugog dometa i da očekuje da će na samitu NATO-a dogovoriti novi paket pomoći Kijevu.

Zamenik predsednika ruskog Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev izrazio je sumnju da će Kijev u narednom periodu moći da ispunjava svoje ugovorne obaveze i doveo u pitanje samo postojanje ukrajinske države u budućnosti.

“A ko je rekao da će za dve godine Ukrajina uopšte postojati na mapi sveta? Mada Amerikancima već nije stalo, oni su toliko uložili u antiruski projekat da im je sve ostalo sitnica”, napisao je on u svom Telegram kanalu, prenosi RIA Novosti.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com