UPRKOS UPOZORENJIMA KINE: NENSI PELOSI DOPUTOVALA NA TAJVAN (FOTO)

UPRKOS UPOZORENJIMA KINE: NENSI PELOSI DOPUTOVALA NA TAJVAN (FOTO)

Da li smo na pragu još jednom svetskog sukoba, ovoga puta između Kine I SAD?

Uprkos snažnom protivljenju Kine, avion u kome se nalazi predsedavajuća Predstavničkog doma Sjedinjenih Država Nensi Pelosi sleteo je na Tajvan.

Peking: Poseta Pelosi podriva mir duž Tajvanskog moreuza

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova oštro je osudilo je dolazak predsednice Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi na Tajvan, navodeći da je njena poseta pretnja po regionalni mir i stabilnost.

“Uprkos snažnom protivljenju i ozbiljnim posledicama, Nensi Pelosi je posetila kineski region Tajvan. Ovo je ozbiljno kršenje principa ”jedna Kina”. Poseta ima ozbiljan uticaj na političke odnose Kina-SAD i predstavlja ozbiljno mešanje u kineski suverenitet i teritorijalni integritet”, navodi se u saopštenju na sajtu MSP Kine.

U saopštenju se naglašava da poseta “ozbiljno podriva mir i stabilnost duž Tajvanskog moreuza i šalje vrlo pogrešan signal separatističkim snagama koje žele nezavisnost Tajvana”.

“Kina se snažno protivi i osuđuje to i poslala je demarš i oštar protest Americi. Postoji samo jedna Kina u svetu, a Tajvan je nerazdvojiv deo kineske teritorije, što je jasno prepoznato u Generalnoj skupštini UN. Od osnivanja Narodne Republike Kine 1949. godine, 181 zemlja je uspostavila diplomatske odnose sa Pekigom, na principu ”jedna Kina””, kaže se u saopštenju.

Zvanični Peking ocenjuje da je pitanje Tajvana najvažnije i najosetljvije u odnosima Kine i SAD.

“Tajvanske vlasti dugo traže od SAD podršku za nezavisnost. Amerika koristi Tajvan da obuzda Kinu. Konstantno iskrivljuje, zamagljuje princip jedne Kine, ima zvanične razmene sa Tajvanom, i ohrabuje separatističke aktivnosti ”tajvanske nezavisnosti”. Ovakvi potezi, kao i igranje sa vatrom, vrlo su opasni. Oni koji se igraju sa vatrom stradaju od nje”, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo poručuje da će Kina sigurno preduzeti sve neophodne mere da očuva svoj suverenitet i teritorijalni integritet kao odgovor na posetu Pelosi.

“Kina i SAD su dve velike zemlje. Pravi način za taj odnos leži u obostranom respektu, miroljubivoj koegzistenciji, bez sukoba. Tajvansko pitanje je isključivo pitanje Kine i nijedna druga država nema pravo da se ponaša kao sudija po pitanju Tajvana. Snažno apelujemo na SAD da prekinu da igraju na kartu Tajvana”, navodi se, između ostalog, u saopštenju kineskog ministarstva spoljnih poslova.

Bela kuća: Poseta Pelosi nije krsenje suvereniteta Kine

Sjedinjene Američke Države smatraju da poseta predsednice Predstavničkog doma Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu ne predstavlja kršenje suvereniteta Kine, izjavio je danas koordinator za strateške komunikacije u Savetu za nacionalnu bezbednost Bele kuće, DŽon Kirbi.

“Ne verujemo da je ova poseta kršenje suvereniteta”, rekao je Kirbi za Si-En-En.

Portparol Bele kuće je skrenuo pažnju na “napetost koja je pratila retoriku kineskih vlasti uoči puta Pelosi na Tajvan”, prenose RIA Novosti.

S tim u vezi, Kirbi je rekao da SAD neće dozvoliti da budu zastrašene.

“Videli smo pretnje i ovakvu retoriku u poslednjih nekoliko dana. Snažno smo posvećeni po pitanju bezbednosti u ovom regionu, tu imamo pet do sedam saveza – i mi ovo shvatamo ozbiljno”, rekao je visoki američki zvaničnik.

Moskva: U svetu više nema mesta za američku hegemoniju

Moskva poziva Vašington da se uzdrži od aktivnosti koje podrivaju globalnu stabilnost i da prepozna da u svetu više nema mesta za američku hegemoniju, saopštilo je danas rusko ministarstvo spoljnih poslova povodom posete Tajvanu Nensi Pelosi, predsedvajuće Predstavničkog doma američkog Kongresa.

“Pozivamo Vašington da se uzdrži od akcija koje podrivaju regionalnu stabilnost i međunarodnu bezbednost i prizna novu geopolitičku stvarnost u kojoj više nema mesta za američku hegemoniju”, ističe se u saopštenju ruskog ministarstva, prenosi TAS S.

U saopštenju se podseća da je stav Rusije po pitanju Tajvana nepromenjen, a to je da postoji samo jedna Kina i da je Tajvan njen neodvojivi deo.

“Principijelni stav Rusije je nepromenjen i mi insistiramo – postoji

samo jedna Kina i kineska vlada je jedina legitimna vlada koja predstavlja celu Kinu, čiji je neodvojivi deo Tajvan”, poručuje se u saopštenju ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Kineska vojska večeras počinje vežbe istočno od Tajvana

Istočna komanda kineske Narodnooslobodilačke armije (PLA) objavila je da će večeras vršiti vežbe konvencionalnim raketnim naoružanjem, a meta će biti postavljena istočno od Tajvana.

Testovi dolaze u sklopu većih vojnih vežbi koje će uključiti zajednički rad kineske vojske na moru i u vazduhu, kao i gađanje iz dalekometne artiljerije u Tajvanskom moreuzu, preneo je “Sputnjik”.

PELOSI SLETELA U TAJPEJ

Avion pod oznakom SPAR19 koji su tokom dana pratile hiljade znatiželjnih ljudi preko sajta Flajt radar sleteo je sat vremena pre ponoći po lokalnom vremenu na tajvanski aerodrom Songša.

Nensi Pelosi stigla je na Tajvan sa jasnom poruka za Kinu, govoreći “o posvećenosti SAD demokratskom Tajvanu”.

“Poseta naše kongresne delegacije Tajvanu je nepokolebljiva posvećenost Amerike podršci živoj demokratiji Tajvana. Solidarnost Amerike sa 23 miliona stanovnika Tajvana je danas važnija nego ikad, jer se svet suočava sa izborom između autokratije i demokratije”, rekla je Pelosi u izjavi ubrzo nakon sletanja.

Ona je navela da će se u razgovorima sa liderima Tajvana “ponoviti podrška američkim partnerima i promovisati zajednički interes, uključujući napredak slobodnog i otvorenog regiona Indo-Pacifik”.

“Naša poseta nije prva, i ranije su delegacije Kongresa dolazile u Tajpej. Ovo ni na koji način nije kontradiktorno sa politikom SAD, koja se vodi Zakonom odnosima sa Tajvanom iz 1979. godine”, napisala je Pelosi.

Zakon o odnosima sa Tajvanom iz 1979. godine reguliše američke odnose sa ostrvom, ne zahteva da SAD intervenišu vojno u slučaju kineske invazije, već nalaže da se Tajvanu pruže resursi da se sam brani, kao i da se spreče bilo kakve unilateralne promene njegovog statusa od strane Pekinga.

Poseta će verovatno izazvati oštar odgovor Kine koja Tajvan smatra svojom teritorijom.

Kina je više puta upozoravala Nensi Pelosi da ne dolazi u posetu tom ostrvu, dok su Sjedinjene Države upozorile Peking da ne izaziva krizu.

Kineska vojska u stanju povišene borbene gotovosti

Kineska vojska nalazi se u stanju povišene borbene gotovosti i počeće seriju vojnih vežbi, saopštilo je večeras po lokalnom vremenu Ministarstvo odbrane Kine, posle dolaska na Tajvan predsedavajuće Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi, objavila je televizija CGTN.

Istovremeno, Sinhua prenosi da će kineska vojska od 4. do 7. avgusta izvesti važne vojne vežbe i trenažne aktivnosti u moru i vazdušnom prostoru.

Uprkos oštrom upozorenju Kine, Pelosi je danas doputovala na Tajvan zbog čega je Kina oštro protestovala kod Sjedinjenih Država.

Taipej: Lažne vesti da kineski avioni prelecu Tajvanski moreuz

Tajvansko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da kineski državni mediji prenose lažne izveštaje u kojima tvrde da kineski borbeni avioni SU-35 preleću osetljivo područje Tajvanskog moreuza koji odvaja ovo ostrvo od Kine.

Ministarstvo je u saopštenju navelo da u potpunosti prati aktivnosti u blizini Tajvana i najavilo da će na odgovarajući način odreagovati na (moguće) “neprijateljske pretnje”, prenosi Rojters.

Kineski MSP oštro osuđuje posetu Nensi Pelosi Tajvanu

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova večeras je oštro osudilo posetu predsedavajuće Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu, uprkos upozorenjima kineske strane.

Ministarstvo navodi da je uložilo protest američkoj strani.

Kineski MSP saopštava da poseta šalje “pogrešne signale separatističkim snagama” koje traže “nezavisnost Tajvana”, objavila je kineska televizija CGTN.

Poseta Nensi Pelosi ozbiljno krši princip “jedne Kine”, ističe se u saopštenju.

 

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com