TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Kultura

VINČANSKA ŽENA – MIT, BOGINJA, MAJKA

U Galeriji Sinagoga u Nišu 21. februara otvara se izložba “Vinčanska žena – mit, boginja, majka”. Cilj projekta je da se posetioci izložbe kroz postavku neolitskih figurina, kultnih predmeta i ostalog pratećeg arheološkog materjala detaljnije upoznaju sa društvenim, privrednim, kultnim, estetskim i utalitarnim obeležjima i težnjama neolitske populacije na prostoru severnih oblasti centralnog Balkana. Autori izložbe su arheolog Tatjana Trajković Filipović – kustos Narodnog muzeja Niš, arheolog Julka Kuzmanović Cvetković – muzejska savetnica Narodnog muzeja Toplice u Prokuplju, istoričar Aleksandar Nikezić iz Centra za kulturu Aleksinac i arheolog Petar Milojević iz Arheološkog instituta u Beogradu.

Na otvaranju same izložbe revijom praistorijske odeće, detaljima i originalnim rešenjima posetioci će imati potpuni vizuelni doživljaj. Muzikom će obogatiti svoja čula sluha, a nepoznatu slast na svojim nepcima osetiće degustirajući praistorijsku hranu po originalnim receptima stručnjaka za arheobotaniku A. Medovića (nastalim proučavanjem, posebnim arheobotaničkim metodama,sa različitih praistorijskih lokaliteta). U toku trajanja izložbe biće održane radionice za decu, osmišljene od autora izložbe i muzejskog edukatora. Izložba će biti otvorena do kraja marta 2020. godine. Radno vreme Galerije Sinagoga je od utorka do petka od 10 do 16 sati, vikendom od 10 do 15 sati, a ponedeljkom je zatvorena za posetioce. Ulaz slobodan.

Čitav projekat rezultat je saradnje četiri institucije: dva regionalna muzeja: niškog i prokupačkog, kao i Zavičajnog muzeja Župe u Aleksandrovcu i Kulturnog centra u Aleksincu Projekat i izložba finansirani su sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com