TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Politika VESTI

VUČIĆ: PRITISCI NA SRBIJU DA UVEDE SANKCIJE RUSIJI SU SVAKODNEVNI(VIDEO)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da su pritisci da Srbija uvede sankcije Rusiji svakodnevni i konstantni od kada je rat u Ukrajini počeo i da je to ponovljeno i na protekloj neformalnoj večeri lidera zemalja Zapadnog Balkana u Atini.

“Pritisci su svakodnevni ne znam šta je tu novo, od mene svakoga dana traže da uvedem sankcije Rusiji. Ne postoji ni jedan dan u poslednjih više od godinu dana da se ja sećam da mi neko to nije tražio. Da mi neko nije rekao – vreme je da Srbija promeni svoju politiku. Svakog dana to gledam i slušam”, rekao je predsednik odgovarajući na pitanje novinara posle ceremonije svečanog uručenja ključeva 250 novoizgrađenih stanova za izbegla lica iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

Vučić je kazao da je situacija na ukrajinskom frontu takva da je nemoguće očekivati pobedu bilo koje strane.

“Situacija je takva da je jasno da, osim ako ne dođe do velikih događaja u Moskvi i Kijevu koji bi mogli da menjaju stvari na terenu, na samom ratištu je nemoguće očekivati pobedu bilo koje strane”, ocenio je predsednik.

Vučić je rekao da takva situacija uvodi sve veću nervozu kod svih aktera zato što ekonomija pati i strada i na istoku i na zapadu, pa zato nervoza postaje sve veća i zato svi postaju “ušančeniji u svoje rovove”.

“I skupljaju sve na jednu stranu za borbu protiv onih drugih. Mi govorimo danas o multipolarnosti u svetu, a u stvari nikada svet nije bio jasnijim crtama podeljen nego što je danas. I nama je veoma teško da učestvujemo u tome, ali morate da razumete da je teško da tako nešto izbegnete i zato ćete da trpite pritiske”, rekao je Vučić.

Predsednik je upitao da li neko misli da i laži nisu pritisak i dodao da na pojedinim medijima svaki dan bar pet sagovornika govori “Vučiću uvedi sankcije, Srbija pati zbog toga što nisi uveo sankcije”.

“To je istina. Svakoga dana najmanje petoro sagovornika to govori, a zašto to radite svojoj zemlji? I nemate ni jednog koji će da kaže nešto suprotno, jer kod vas je drugačije mišljenje zabranjeno. U današnjoj eri socijalnih mreža samo ako mrziš postao si uspešan. Ali neću o tome, mnogo bih ličio na one koji to rade svaki dan, na one koji su poveli proteste zbog ubijene dece, a na kraju sve to pretvorili u veliku, a sada već neveliku žurku”, rekao je Vučić.

Vučić imam savet za Zelenskog – ne želim da ponovi moje greške

Vučić je rekao da je imao veoma pristojan razgovor sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim.

On je dodao i da su izjave izvestiteljke Evropskog parlamenta za Kosovo Viole fon Kramon o tom susretu i navodnom razgovoru o oružju, dokaz njene mržnje prema Srbiji, prema nezavisnoj, slobodarskoj i samostalnoj politici koju zemlja vodi.

“Sa Zelenskim sam razgovarao o svemu i o situaciji na ratištu i EU putu i razmenili smo iskustva i o KiM i teritorijalnom integritetu Ukrajine i svemu što se nas tiče. Imao sam veoma pristojan i korektan razgovor sa Zelenskim”, rekao je Vučić nakon uručenja ključeva od 250 stanova izbeglim i raseljenim iz BiH i Hrvatske, a na pitanje da li je sa Zelenskim razgovarao o oružju, a povodom navoda Viole fon Kramon da je ucenio Zelenskog da ne prizna Kosovo i da će mu dati oružje zauzvrat.

Vučić je rekao da je Fon Kramon čuvena prijateljica naših opozicionih prvaka, kojoj je najvažnije samo kada će Ukrajina da prizna Kosovo.

“Vi govorite kao je Vučić poslušnik, potrčko, a onda Viola fon Kramon koju vi dovodite da nas čekićem lupa po glavi koja nas je prevarila da ne iskopavamo svoje belo zlato da bi nam narod bio siromašan …. kaže da je Vučić svetska velesila koja vrši pritisak na Ukrajinu”, naveo je predsednik.

Dodao je da na svetu nema nijedna sila koja može da utiče na Ukrajinu ali po Fon Kramon to je Srbija i Aleksandar Vučić.

“Da nije smešno bilo bi tužno. To govor kolika je njena mržnja prema Srbiji prema nezavisnoj, slobodarskoj i samostalnoj potlici Srbije”, naveo je Vučić.

Upitao je novinare da li se sećaju šta je rekao kada su razni krenuli da komentarišu i govore – gotovo je, Ukrajina priznaje Kosovo, ukrajinski predsednik spoljno potičkog odbora je to najavio …

“Kazao sam vam da je malo drugačije kada govorite sa onim koji stvarno mora da donosi odluke, a to je Zelenski. Da li sam vam odmah rekao da je mnogo pamentiji od onih koji su to predlagali – on gleda poziciju Ukrajine – on zna šta mu je posao”, rekao je Vučić.

Predsednik je ocenio da je taj razgovor bio pristojan, ali da mu je žao što nije pomenuo Fon Kramon i da će to učiniti naredni put, jer ne želi da Zelenski ponovi njegove greške.

“Reci ću mu, kada mu dolaze takvi – kada moraš da ih primiš, prvo će ti soliti pamet o korupciji, držati pridike i predavanja, a onda će ti prvo tražiti sirovine. Kad ti budu tražili njihova prava nad sriovinama, a istovremeno vodili akcije protiv tebe da oni mogu da koriste sirovine, a da ti ne možeš, izbaci ih napolje. To će mu biti moj savet. Ja sam bio glup nisam to uradio na vreme”, naveo je Vučić.

 

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com