TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Politika region i Srbija Udarne VESTI

VUČIĆ SA MICOTAKISOM: GRČKA POTVRDILA DA NEĆE MENJATI STAV PO PITANJU KOSOVA(VIDEO)

(AP Photo/Thanassis Stavrakis)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predsednikom Vlade Grčke Kirijakosom Micotakisom tokom posete Atini i istakao da su grčki pijatelji još jednom potvrdili da neće biti promene u zvaničnom stavu po pitanju nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

“Dobar i prijateljski razgovor sa grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom sa kojim sam razmenio mišljenja o sveukupnoj regionalnoj saradnji, globalnim pitanjima i odnosu Grčke prema situaciji na KiM.

Naši grčki prijatelji su još jednom potvrdili da neće biti promene u zvaničnom stavu po pitanju nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova. Nastavićemo da radimo na jačanju naše saradnje u svim oblastima od zajedničkog interesa”, napisao je Vučić na instagram nalogu “buducnostsrbijeav”.

 

VUČIĆ SA ZELENSKIM U ATINI: SRBIJA I UKRAJINA UZAJAMNO POŠTUJU PRINCIP TERITORIJALNOG INTEGRITETA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je jutrošnji razgovor koji je vodio sa predsenikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim bio iskren, otvoren, prijateljski i konstruktivan.

On je nakon sastanka sa ukrajinskim predsednikom novinarima rekao da je Ukrajina jedna od zemalja koja nikada ništa nije učinila protiv Srbije, kao ni Srbija protiv Ukrajine.

Vučić je istakao i da je zahvalan Ukrajini što su imali razumevanja za poziciju Srbije i što su razumeli da postoje stvari koje mi u ovom trenutku nismo spremni i ne možemo da se opredelimo. On je dodao i da se Srbija trudila da ne bude najglasnija u optužbama na račun drugih i da čuvamo svoje interese. “Srbija podržava teritorijalni integritet Ukrajine i tu poziciju ne menja. Imamo veoma stabilan i pošten pristup. Za razliku od nekih drugih koji bi da poštuju teritorijalni integritet Ukrajine, zato što im to odgovara, ali ne bi da poštuju teritorijalni integritet Ukrajine. Nastavićemo to da činimo”, kazao je Vučić.

On je naglasio da misli da neće biti promena u odnosu Ukrajine prema Srbiji i poštovanju našeg teritorijalnog integriteta. “Mi ne možemo kao jedna mala zemlja da menjamo ono što čine veliki, ali smo uspeli da zamolimo i izdejstvujemo to da se one stvari koje su suprotne našoj politici, ne nađu u tekstu deklaracije”, rekao je Vučić i dodao da će o tome govoriti kada se vrati u Beograd.

Vučić je naglasio i da, onoliko koliko je bilo moguće, mi smo zaštitili svoje interese i istovremeno produbili odnose sa drugim zemljama. On se zapitao i da li je moguće da nekome smeta što neko peva pesmu “Kalašnjikov” i dodao da ne veruje da je moguće da jedna država reaguje na takav način.

“Nisam imao prilike da razgovaram sa gospođom Sandu oko zabrane ulaska pojedinim građanima Srbije, uz vrlo čudne razloge da budem sasvim iskren. Kada sam video da nekom u moldavskoj javnosti smeta što Bregović peva pesmu pod nazivom “Kalašnjikov”, onda stanete i pitate se – šta je ljudi ovo”, rekao je on.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u Atini da su evropski zvaničnici ponovili značaj tzv. Agende rasta, te da su pripremili program rasta za Zapadni Balkan. Tu očekujemo podršku i podstrek kroz razne programe, kao i dodatni novčani priliv, rekao je predsednik Vučić. Poručuje da je sa Volodimirom Zelenskim imao iskren i prijateljski razgovor, te da veruje da neće biti promene u stavu Ukrajine kada je reč o suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije. I dodaje da se nije saglasio sa liderima oko dela deklaracije o “nešto efikasnijoj primeni sankcija prema Rusiji.”

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com