недеља, јул 14

ZATVARANJE UMETNIČKE SEZONE U TAMNJANICI (VIDEO)

0
28

Otkrivanjem skulpture vajarke Sare Nikolić, u Parku umetnosti u Tamnjanici, Udruženje umetnika „Pigmalion“ zatvara ovogodišnju sezonu na eko plantaži nadomak Bele Palanke.

Umetnici ostavljaju za sobom plodnu godinu u kojoj su stvorili mnogobrojna likovna, vajarska i fotografska dela.  U njima će ponovo publika uživati sa proleća.

Primetio sam da je jesen godišnje doba duše, a ne prirode”, rekao je Fridrih Niče, dok je francuski pisac Alebrt Kami tvrdio da je “Jesen drugo proleće, kada svaki list postaje cvet”. I zaista, tople jesenje boje su oduvek bila inspiracija za umetnike, koji su se ovog puta okupili u Parku umetnosti „Pigmalion“ u Tamnjanici. Otkrivaju skuplturu, višu od dva metra, vajarke Sare Nikolić.

Okupljanje umetnika sada već tradicionalno organizuje Udruženje Pigmalion” u Parku umetnosti u ataru sela Tamnjanica kome je pre više od deceniju pretilo odumiranje. Zahvajujući Goraždu Čuku, vlasniku eko plantaža lavande, smilja i ruža, Tamnjanica je sada mesto dobrih poslovnih I umetničkih prilika za ljude iz celog sveta. Oni stvaraju i druže se na obroncima Suve planine.

Probaćemo prvo vino sa plantaže Tamnjanica ali i specijalnu lozovu rakiju inspirisanu crnogorskim umetnikom Ljubom Popadićem. Ova rakija je dobitnik šampionske nagrade na ovogodišnjem Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu,kaže Goražd Čuk, osnivač Pigmaliona.

Udruženje umetnika “Pigmalion” obećava da će naredna sezona biti plodna jer najavljuju još mnogo likovnih, vajarskih fotografskih radionica, kao i kulturne događaje i Međunarodni simpozijum skulputra.

Njihovi radovi će i tada krasiti selo Tamnjanica i biti deo kulturnog i turističkog sadržaja kraja Bele Palanke.

 

 

 


Leave a reply