TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Udarne VESTI

BRNABIĆ: UKINUT PROSTORNI PLAN ZA JADAR I SVE OSTALE ODLUKE (VIDEO)

FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/ bg

Vlada Srbije ukinula je uredbu i prostorni plan područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarit, od 13 februara 2020. godine, rekla je premijerka Ana Brnabić: “Prostorni plan je ukinut i on više ne postoji. Samim tim poništeni su svi upravni akti koji su vezani za Rio Tinto, sve dozvole, resenja, odluke i sve ostalo”, rekla je Brnabić na pres konferenciji neposredo posle sednice vlade. Ugovore sa Rio Tintom nikada nismo imali, kao što smo više puta rekli.”

Ukinuta je i odluka o obrazovanju radne grupe za impelentanicju projekta Jadar iz 2021. godine.

“Time smo ispunili sve zahteve ekoloških protesta i stavili tačku na Rio Tinto u Srbiji. Ovim je, što se tiče projekta Jadar, i Rio Tinta, sve završeno. Gotovo je”, rekla je Brnabić.

Ona je podsetila da su poslednjih meseci održani protesti u vezi sa projektom Jadar i kompanijom Rio Tinto, odnosno njenom ćerkom firmom u našoj zemlji, koja je u Srbiji od 2004. godine kada je, kaže, dobila prvo rešenje kojim se dozvoljavaju istražne radnje i krenula u istraživanje.

Brnabić je dodala da je 2006. izmenjen Zakon o rudarstvu kojim je uvedeno načelo kontinuiteta, koje podrazumeva da onaj ko istražuje ima ekskluzivno pravo da eksploatiše, a da je kompanija 2012. dobila rešenje o izvođenju bušotina velikog prečnika.

“I tako dalje evo do danas, do 2022. godine. Imamo zahteve ekoloških organizacija, koji su predati vladi 12. januara 2022”, rekla je Brnabić i ponovila sve zahteve, koje je vlada danas na sednici usvojila.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com