DEVEDESET TREĆI DAN RATA U UKRAJINI

DEVEDESET TREĆI DAN RATA U UKRAJINI

Devedeset treći dan rata u Ukrajini. Gubernator Luganska rekao je da su ruske snage okružile dve trećine teritorije Severodonjecka, a da je 90 odsto zgrada oštećeno u raketiranju. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da se Ukrajina ne raduje razgovorima s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, ali da će, kako je kazao, morati da se suoče s realnošću jer je vrlo verovatno da će to biti potrebno za okončanje rata.

Ruska protivvazdušna odbrana oborila je ukrajinski borbeni avion “mig 29” u oblasti Odesa, rekao je portparol ministarstva odbrane Rusije.

Bela kuća je saopštila da se ne razgovara o ublažavanju sankcija Rusiji kako bi se regulisao izvoz žitarica. S druge strane, austrijski kancelar Kal Nehamer izjavio je da je predsednik Rusije Vladimir Putin izrazio spremnost za mogući izvoz preko ukrajinskih luka. Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da će proterati pet članova osoblja hrvatske ambasade u Moskvi, kao recipročan odgovor na potez Zagreba.

 

RUSI U MARIJUPOLJU OTKRILI MASOVNU GROBNICU UKRAJINSKIH VOJNIKA

U parku u Marijupolju, u blizini nekadašnjeg stadiona pronađena je masovna grobnica sa telima oko 40 ukrajinskih vojnika, saopštile su proruske vlasti samoproglašene Donjecke Narodne Republike.
Tvrdi se da su vojnici poginuli u februaru i martu ove godine kada je taj deo grada bio pod kontrolom Ukrajine. Na skoro svim telima pronađena su dokumenta koja sadrže prezimena, imena, činove i pripadnost jedinici. Vlasti Luganske republike saopštile su da su dve osobe poginule, a osam povređeno u udaru ukrajinske “Točka-U” na naselje Svatovo. Upravo se na teritoriji Luganska vode najžešće borbe, a Rusija je skoro opkolila Severodonjeck. Ukrajinci traže od Nemačke da blokira Severni tok 1 i gas prima isključivo preko Ukrajine. Smatraju da će isporuke ruskog gasa preko ukrajinskog sistema moći da spasu taj sistem od uništenja tokom neprijateljstava.