DUDA: POLJSKA ĆE PREDUZETI PRAVNE KORAKE ZBOG ODLUKE GASPROMA

DUDA: POLJSKA ĆE PREDUZETI PRAVNE KORAKE ZBOG ODLUKE GASPROMA

Predsednik Poljske Andžej Duda izjavio je da su time što je Rusija prekinula isporuke gasa Poljskoj i Bugarskoj prekršeni osnovni pravni principi.

„Osnovni pravni principi su prekršeni, biće preduzeti odgovarajući pravni koraci i zatražena adekvatna kompenzacija od Gasproma za kršenje odredbi ugovora”, rekao je Duda tokom posete Pragu, prenosi Rojters.

Češki premijer Petr Fiala rekao je da njegova zemlja nije imala nikakve signale ili informacije da će joj isporuka gasa biti prekinuta, ali da mora biti spremna na sve scenarije.

Češka inače gotovo potpuno zavisi od Rusije u pogledu gasa.

 

BLUMBERG: DESET KUPACA OTVORILO RAČUNE U RUBLJAMA


Deset evropskih kompanija je do sada otvorilo račune u Gasprombanci kako bi ispunile zahtev Rusije za plaćanje gasa u rubljama, a četiri evropska kupca su već i izvršila plaćanje u ruskoj valuti, izveštava “Blumberg” pozivajući se na neimenovani izvor blizak ruskom gasnom gigantu Gaspromu.

Komentarišući obustavu isporuka ruskog gasa Poljskoj i Bugarskoj, sagovornik njujorške agencije je naveo da čak i ako drugi kupci odbiju uslove Kremlja za plaćanje gasa u rubljama, novih obustava verovatno neće biti do druge polovine maja kada dospevaju naredne uplate.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com