TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

A BE NIŠ Današnje vesti Društvo PROJEKTI 2023 RAPORT 018

GRAD NIŠ PROMOVIŠU 34 UDRUŽENJA (VIDEO)

Grad Niš je ove godine izdvojio šest miliona dinara za sufinansiranje 34 projekta niških umetničkih udruženja i ustanova kulture koji će promovisati grad na festivalima i u inostranstvu. U narednih godinu dana niški horovi, književnici, folklorci i razni drugi umetnici promovisaće pre svega nišku Tvrđavu i kulturno stvaralaštvo za decu i mlade.

Taktovi kola Niške Banje i druge niške pesme uskoro će čuti publika u zemljama regiona, a onda i u zemljama Evrope i Azije zahvaljujući muzičkoj školi i dečjem horu “Čarobna nota” koji je dobio sredstva od Grada Niša da promoviše kulturno stvaralaštvo našeg kraja.

Nepravilan ritam Niške Banje, pesme niške devojke će biti uvršteni program hora koji će biti prezentovan na raznim festivalima jer muzika je pokazatelj da spaja nespojivo”, kaže Miljana Radivojević iz niškog hora “Čarobna nota”.

Među prioritetnim temama u 2023. su “Konsantin i njegovo doba”, očuvanje kulturnog nasleđa Tvrđave i negovanje kulturnog stvaralaštva za decu.

I ove godine festival folklora sa učesnicima folklornih društava iz stranih zemalja”, kaže direktor niškog SKC-a Predrag Jelenković. 

Promovišemo hranu našeg kraja sa posebnim osvrtom na jela koja su se jela u doba cara Konstantina”, opisuje Ančica dimitrijević iz Udruženja ugostitelja i turističkih poslenika Niša

I ove godine festival ćilima i radionice za decu gde učimo decu da pletu, šiju, vezu kako bi očuvali stare zanate”, kaže Maja Sević iz Udruženja “Višnja” 

Ove godine Grad Niš je za projekte iz oblasti kulture izdvojio ukupno šest miliona dinara, koji će biti raspoređeni za 34 projekta. Sedam ugovora dobila su udruženja koja će Niš promovisati na festivalima u inostranstvu.

Iz godine u godinu sadržaj je sve bogatiji a od sledeće godine biće još više para”, istakla je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski. 

U godini obeležavanja tri veka niške Tvrđave uporedo se radi i na uređivanju prostora kod Beogradske kapije koje će biti mesto okupljanja umetnika i kulturnih događaja.

Imaćemo poseban sektor pri TON-u koji će se starati o Tvrđavi, a projekat o uređenju dela kod Beogradske kapije postoji i ceo prosotor bi trebalo da bude uređen do jeseni jer je dobijena i građevinska dozvola”, kaže gradska većnica Adriana Anastasov.

Sredstva za realizaciju projekata iz oblasti kultura dobila su i udruženja koja promovišu književnost, uličnu i filmsku umetnost, pantomimu, balet, mjuzikl, etno susrete, digitalno stvaralaštvo i slično.

***Ovaj projekat sufinansiran je sredstvima Grada Niša. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com