GRAD NIŠ: REFORMOM DO BRŽIH DOZVOLA ZA GRADNJU (VIDEO)

GRAD NIŠ: REFORMOM DO BRŽIH DOZVOLA ZA GRADNJU (VIDEO)

Grad Niš pokrenuo je postupke kako bi se ubrzale procedure za izdavanje lokacijskih, građevinskih i upotrebnih dozvola i na taj način smanjen je broj zahteva koji čekaju na obradu, izjavio je član gradskog veća Nenad Stanković. Iz Uprave za građevinarstvo potvrđuju da je u Nišu počela reforma u ovoj oblasti i kažu da građani najveći broj primedbi imaju na proces ozakonjenja.

Ubrzana procedura izdavanja lokacijskih, građevinskih i upotrebnih dozvola, i da imaoci javnih ovlašćenja imaju obavezu da u roku od 15 dana dostave uslove za izgradnju objekata, u suprotnom Grad će podneti prijave protiv tih preduzeća, a predviđena je kazna od milion do milion i po dinara”, kaže gradski većnik Nenad Stanković.

Stanković je najavio i formiranje posebne službe koja će pomoći u bržem izdavanju informacija o lokaciji.

Broj zahteva u obradi je smanjen sa 250 na 50 a rok za čekanje će biti od tri do pet dana”, dodaje Stanković.

Vršilac dužnosti načelnika Uprave za građevinarstvo Goran Zdravković navodi da sada veliki broj građana ima primedbe na sporu administraciju kao i na proces ozakonjenja.

Veliki je broj zahteva za ozakonjenje, ima i primedbi građana da to ne funkcioniše, međutim, samo ozakonjenje je specifično. Imovina mora biti jedan na jedan kako bi taj zahtev prošao. U nekom delu su i sami građani krivi, jer ne vrše tu dopunu predmeta na vreme“, objašnjava Zdravković. 

Zdravković dodaje da je ubrzan proces obrade i izdavanja akata kroz sistem centralne objedinjene procedure, a da je prošle godine na ime doprinosa, a po osnovu izdatih lokacijskih, građevinskih i upotrebnih dozvola, u budžet Grada Niša uplaćeno 654 miliona dinara.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com