субота, јул 13

GRUJIČIĆ: POTREBNA INSTITUCIJA U KOJOJ ĆE MALOLETNI POČINIOCI BITI SMEŠTENI

0
35

Ministarka zdravlja Danica Grujičić izjavila je da je neophodno da postoji institucija u kojoj će maloletni počinioci zločina biti smešteni.

Grujičić je rekla da je ovim povodom ministarstvo uradilo sve ono što je obećalo i što je bilo u njegovoj nadležnosti.

“Republička stučna komisija za mentalno zdravlje je u saradnji sa zakonodavstvom je napravila predlog promena Zakona o mentalnom zdravlju gde smo upravo predvideli te maloletnike koji pravno ne odgovaraju za svoje postupke, ali koji su učinili zločinačka dela”, objasnila je Grujičić.

Ministarka je dodala da su to deca koja definitivno imaju mentalni poremećaj i koja treba da se leče.

“Kao što znate u psihijatrijskim bolestima, kao i u biloškim postoje izlečive i neizlečive bolesti. Mi imamo ljude koji su godinama u psihijatrijskim klinikama, jer nijedan lek ne može da im pomogne, a procenjeno je da su opasni i po sebe i po okolinu. O tome neće odlučivati ni ministar zdravlja, ni predsednik države, ni premijer, već struka. Kada su maloletnici u pitanju, dečiji neurolozi i psiholozi, navela je Grujičić.

Navodi da u Srbiju postoji troje maloletnika koji su počinili teška krivična dela.

“Jedan iz Novog Sada koji je napao majku i dete, drugi iz Niša, koji je sada u Lazi Lazarević, koji je ubio svog druga. I treći je ovaj mali koji je u Institutu za psihijatriju za decu i omladinu”, rekla je Grujičić.

Kako je dodala, da li će oni biti izlečeni ili ne, nije tema zakona.

Grujičić je naglasila i da joj nije jasno zašto izmena zakona koja je prošla javnu raspravu nije usvojena.

“Potpuno podržavam roditelje i razumem zbog čega su nezadovoljni. Nikakvog razloga nije bilo da se ne usvoji zakon. A zašto se to desilo, moraćete da pitate više instance od mene”, zaključila je Grujičić aludirajući na roditelje dece stradale u OŠ Vladislav Ribnikar, u tragediji koja se dogodila pre tačno šest meseci.

Leave a reply