TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Udarne Zdravstvo

I U NIŠU SE RADI LAPAROSKOPSKA OPERACIJA SKRAĆIVANJA ŽELUCA (VIDEO)

U Centru za minimalno invazivnu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Niš, urađena je prva laparoskopska procedura iz oblasti barijatrijske hirurgije „Sleeve“ gastrektomija, odnosno skraćenje želuca kod gojaznih pacijenata. Pacijentkinji je to bila velika šansa.

Stručni tim niških lekara radio je uz asistenciju kolega iz Beograda, eksperata u oblasti hirurškog lečenja gojaznosti, predstavnika Evropskog udruženja endoskopskih hirurga i predsednika Udruženja endoskopskih hirurga Srbije prof.dr Miloša Bjelovića i njegovog kolege dr Dragana Gunjića .

„Procedura koju smo danas radili nije procedura koja samo smanjuje kilažu već ima i efekat da reši i udružene zdravstvene probleme koji su uglavnom metabolički. Ova operacija jedna je u nizu operacija koje se rade u hiruškom lečenju gojaznosti, a ideja je da u opus usluga UKC Niš uvedemo sve barijatrijske procedure i mislim da je to vrlo realno“, rekao je prof.dr Miloš Bjelović.

OBUKA ZA SAMOSTALNI RAD NIŠKIH HIRURGA

„Naša ideja je da ospopsobimo i uvedemo stručni tim u detalje i finese ovog zahvata za dalji samostalni rad. Očekujem da će to biti uskoro jer je od izuzetnog značaja za pacijente u ovom delu Srbije“, kaže dr Gunjić.

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra Niš prof.dr Zoran Perišić naglasio je da je zadatak svih zaposlenih u UKC da se usvajanjem novih metoda u medicini zdravstvenim osiguranicima pruži što veći spektar usluga ove najveće zdravstvene ustanove u ovom delu zemlje.

„Na nama je da pružimo pacijentima informaciju o tome šta mogu da dobiju ovde u Nišu ,a mi ćemo se naravno boriti da u svemu što radimo imamo izuzetno dobru saradnju sa Republičkim Fondom za zdravstveno osiguranje i sa Ministarstvom zdravlja, što znači da obezbedimo i sredstva i opremu da bi ovakve procedure radili u što većem broju“, pojasnio je prof.dr Perišić.

VEĆ SU SE MNOGI PRIJAVILI ZA OVU PROCEDURU

Rukovodilac Centra za minimalno invazivnu hirurgiju dr Bojan Jovanović kaže da interesovanje pacijenta za ovu hirušku metodu postoji.

„Već postoji ozbiljno interesovanje pacijenata i puno je onih koji su se prijavili za ovu proceduru. Trudićemo se da u narednom periodu, svi oni koji žele da dobiju hiruški odgovor u lečenju gojaznosti, budu hiruški i sagledani“, ističe dr Jovanović

Inače, prema podacima Međunarodnog udruženja za lečenje gojaznosti, rizik kod ove operacije je 0,1% odnosno kod 1 na 1000 operisanih pacijenata može doći do komplikacija prilikom intervencije te je hirurgija nepobitno najefikasnija metoda u lečenju gojaznosti čak i one najteže

Centar za minimalno invazivnu hirurgiju UKC Niš, biće jedina ustanova južno od Beograda koja će raditi ovaj hiruški zahvat.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com