ISTORIJA JEDNOG ŠNAJDERAJA NA SMETLIŠTU (FOTO)

ISTORIJA JEDNOG ŠNAJDERAJA NA SMETLIŠTU (FOTO)

singer mašine na putu za zaborav

Tužna slika ovih dana ispred jednog niškog dvorišta… posle više decenija stare Singer mašine našle su se na putu do smetlišta.

Kako nam reče vremešni Nišlija njegov tast je pre rata bio šnajder, ćerka je nasledila kuću a sa njom i nekada popularne “singerice”.

Kada bi mogle da pričaju, verovato bi nam rekle najneverovatnije priče o tome kako su izgledali,  haljine i odela između dva rata, šta je bila moda, a šta su najviše volele da šiju Nišlijke …

Nažalost, posle nekoliko decenija služenja ali  i napretka tehnologije, šivaće mašine su otišle “u penziju” a ovih dana, na žalost i na smetlište. Očigedno da mlade generacije nisu bile raspoložene da sačuvaju ove delove istorije, i prava je šteta što “singerice” nisu sačuvane od zaborava… Izgleda da  vlasnici nisu bili svesti njihove  istorijske važnosti pa su odlučili da ih se reše na ovakav način.   

Uz tri šivaća stola i “singerice” na putu do  smetlišta našli su se i jedna starinska lampa sa kovanim držačima i očuvanim abažurom, izuzetno lepo očuvan kuhinjski sto od punog drveta kao i brojne sitnice iz nekih davnih vremena.