U Kliničkom centru u Nišu trenutno su hospitalizovana 384 pacijenta zaražena virusom korona, od kojih su dve trećine u jako teškom opštem stanju, rekao je za TV Pink pomoćnik direktora Kliničkog centra Niš prof. dr Radmilo Janković.

Polovina pacijenata, njih 190, zahteva oksigenu terapiju, što je, kaže Janković, veliki izazov za čitav zdravstevni sistem u Nišu.

Najveći klinički izazov je, kaže Janković, više od 60 pacijenata u jedinici intenzivne nege, od kojih je polovina na invanzivnoj mehaničkoj ventaliciji, a polovina zahteva intenzivnu respiratornu potporu.

Kako je Janković rekao u Kliničkom centru u Nišu je dosta dece koja su na jednodnevnoj ili višednevnoj opservaciji i kod kojih nisu zabeležene teže kliničke slike, a da su trenutno smeštene i dve trudnice od kojih je jedna na mehaničkoj ventilaciji.

Naveo je da je u poslednjih nekoliko dana u Klinički centar u Nišu primljeno više od 20 pacijenata iz Gerontološkog centra Gadžin Han. Kaže da je u Nišu relativno stabilna situacija poslednje dve nedelje, jer je broj prijema i otpusta u dobrom odnosu, tako da se broj pacijenata u Kliničkom centru u Nišu ne povećava nekom velikom brzinom.

Dodaje da je u Kliničkom centru u Nišu još 160 slobodnih postelja za kovid pacijete i oko 20 slobodnih mesta u jedinici intenzivne nege.

Kaže da je trenutno jedna trećina pacijenata uglavnom iz Niša, a dve trećine iz gotovo svih mesta jugoistočne Srbije.