KOMIČNA OPERA “SLUŽAVKA GOSPODARICA” U SREDU OPET NA SCENI NARODNOG POZORIŠTA

KOMIČNA OPERA “SLUŽAVKA GOSPODARICA” U SREDU OPET NA SCENI NARODNOG POZORIŠTA

Zbog velikog interesovanja publike komična opera „Služavka gospodarica“, u režiji Miloša Cvetkovića, a u produkciji Studentskog kulturnog centra Niš, biće ponovo izvedena na sceni niškog Narodnog pozorišta. Karte za izvođenje zakazano za 13. april od 20 sati mogu se kupiti na blagajni pozorišta.

Komičnu operu „Služavka gospodarica“, biser napolitanskog baroka, na scenu donose solisti Marijana Davinić i Marko Milisavljević, uz podršku Anđele Stanković na čembalu i kamernog orkestra koji predvodi dirigent mr Ivana Mirović. Prethodna dva izvođenja u punoj sali Narodnog pozorišta najbolje pokazuju da niška publika voli operu, kažu izvođači.

Publika je ovu komičnu operu doživela na najbolji mogući način, a tome najbolje svedoče aplauz i ovacije koje smo doživeli posle premijere, ali i na narednom izvođenju. Mislim da je na ovaj način Niš zapravo po ko zna koji put pokazao da ima vrlo dobru i zainteresovanu publiku za operske predstave“, navodi solista Marko Milisavljević.

Italijanski kompozitor, violinista i orguljaš Đovani Batista Pergolezi (Giovani Battista Pergolesi) (1710-1736.) danas se smatra jednim od najranijih kompozitora komične opere (opera buffa). Pergolezi je operu „Služavka gospodarica“ prevashodno napisao kao dvodelni intermeco vlastite opere „Nesalomivi robijaš“ (opera seria), koja je ostala u senci, dok je „Služavka gospodarica“ postala samostalna opera i stekla svetsku slavu.

Prvi put je izvedena 1733. godine u Napulju, a kada je izvedena u Parizu 1752. godine, prouzrokovala je takozvanu svađu bufonista, odnosno sukob pristalica ozbiljne francuske opere i ljubitelja nove italijanske komične opere. Libreto je napisao Đenaro Antonio Federiko.

Služavka gospodarica“ izvodi se na srpskom jeziku.

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com