KONFERENCIJA ONKOLOGA U NIŠU (VIDEO)

KONFERENCIJA ONKOLOGA U NIŠU (VIDEO)

dr Nenad Mijalković

U Srbiji godišnje od karcinoma oboli oko 42.000 osoba, a ta zloćudna bolest odnese oko 23.000 života. Smanjiti stopu mortaliteta u budućnosti glavni je cilj stručnjaka iz oblasti onkologije koji su se okupili na Prvoj nacionalnoj konferenciji onkologa. Konferenciju je organizovala Klinika za onkologiju UKC Niš.

Srbija je prva zemlja u Evropi po smrtnosti od malignih bolesti. Glavni cilj stručnjaka u našoj zemlji je da smanje taj procenat i upravo je to jedan od ciljeva prve Nacionalne onkološke konferencije koja je održana u Nišu. Mijalković očekuje da će razvoj novih terapija doprineti potpunom izlečenju nekih tipova karcinoma.

Verujem da u narednih 20-30 ćemo neke karcinome moći da izlečimo.  Sa novim modalitetima trebalo bi da imunitet svakog čoveka uništi taj tumor, a mi tome treba da pomognemo, kaže predsednik Republičke stručne komisije za citotoksične i molekularne lekove dr Nenad Mijalković. 

Prevencija je sada i ostaće ključna karika. Prva nacionalna onkološka konferencija okupila je oko 250 stručnjaka iz zemlje i inostranstva.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com