LAVROV: SRAMNO SPREČAVANJE POSETE NEĆE UNIŠTITI ODNOSE S SRBIJOM (VIDEO)

LAVROV: SRAMNO SPREČAVANJE POSETE NEĆE UNIŠTITI ODNOSE S SRBIJOM (VIDEO)

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov ocenio je da sramno i nezamislivo sprečavanje njegove posete Srbiji, te poručio da niko neće moći da sruši odnose Moskve sa Srbijom.
„Desilo se nešto nezamislivo, oduzimaje prava jednoj suverenoj državi na ostvarivanje spoljne politike, blokiranje međunarodne delatnosti Srbije prema Rusiji”, naveeo je Lavrov na onlajn konferenciji za štampu.

(AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool)

On je istakao da se radi o još jednoj očiglednoj demonstraciji koliko su daleko NATO I EU spremni da idu u korišćenju najgrubljih sredstava namećuući svoja pravila u u međunarodnom pravu.
„Ako se ova poseta doživljava kao pretnja svetskih razmera, onda stvari na zapadu idu u lošem smeru”, poručio je Lavrov.
Rekao je da je Srbija izložena „vici i vrištanju“ da napravi konačan izbor, a s tim u vezi pomenuo objave bivšeg premijera Švedske Karla Bilta koji je rekao da je nešto najgore što Srbia može da uradi, upravo da primi šefa ruske diplomatije.
Lavrov je osudio i stav ambasadora SAD u Beogradu Kristofera Hila, koji je autorskom tekstu poručio da ya Srbiju nije moguće nešto treće, već samo – istok ili zapad.
Lavrov je kazao da i neupućeni posmatrač može jasno da vidi da Brisel ne daje mogućnost suverenoj državi da ostvaruje svoja prava zapisana u Povelji UN.
Podsetio je da je NATO, kada je Rusija prošle godine ponudila ugovor o bezbednosti, ukazivao da ne može da ga prihvati, jer partneri imaju pravo na slobodan izbor, a sada su taj isti princip pogazili.
“Srbija ne treba da ima nikakve slobode izbora. To je cinizam, što nas nikako ne čudi. Zapad je jasno stavio do znanja da će pritiskivati, koristeći dvostruke aršine. To se pokazalo više puta, na primer i tokom bombardovanja Jugoslavije“, objasnio je on.
Istakao je da to pravo sprečavaju oni koji su verovali u pobedu u Hladnom ratu, koji sada žele da grade svoj svet u skladu samo sa svojim stavovima i mišljenjima.

LAVROV: ZAPAD NE ŽELI DA ČUJE RUSKE ARGUMENTE

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov ponovio je stav da zapad ne želi da čuje argumente Rusije. Na pitanje BBC-a da prokomentariše stav da Britanija ne bi isporučivala raketne bacače Ukrajini da Rusija nije napala Ukrajinu, Lavrov je na konferenciji za štampu se ne radi “o tome da ne bi nečeg bilo da nije bilo nečeg drugog”.
“Radi se o tome da smo 20 godina upozoravali da ste potpisali 1990.da niko neće jačati svoju bezbednost na teret drugih. Zašto ne možete da poštujete to što su potpisali vaši predstavnici i sve članice OEBS?”, upitao je Lavrov.

On je kazao da se zapad pet puta približavao granicama Rusije, i upitao od koga prave liniju odbrane nakon što je nestao Varšavski pakt.
Ukazao je da sada Amerikanci prave narednu liniju odbrane u južnom kineskom moru.
„Pravite bezakonje daleko od vaših granica. Razumem da su u Londonu nostalgični za britanskom imperijom, koja je daleko iza vas”, rekao je ironično Lavrov.

On je optužio zapad za uništavanje država kao što su Irak, Sirija I druge.
“Kada bi u susednoj Irskoj, ukinuli engleski jezik, ili u Belgiji francuski, kako bi Evropa gledala na to? Neću ni da razvijam tu zamisao. A Evropa je gledala mirno kako se zabranjivao ruski jezik u Ukrajini”, rekao je on.
Lavrov je ukazao da su Rusi u Ukrajini bili osam godina suočeni sa bobardovanjem od strane režima koji je veličao nacizam.