Međunarodni dan tolerancije

Međunarodni dan tolerancije

TOLERANCIJAOnaj ko ima svoja uverenja i stavove, treba i mora da prihvati tuđe iako se oni razlikuju. Na taj način će dokazati svoju toleranciju, kaže Milan Stefanović iz EU Info kutka u Nišu povodom obeležavanja Međunarodnog dana tolerancije. Prema njegovim rečima, u Srbiji napretka po tom pitanju ima, ali je to još uvek nedovoljno da bi se moglo reći da je naše društvo tolerantno.

Paljenje i razbijanje albanskih pekara u Vojvodini nakon utakmice Srbija – Albanija, dugogodišnje protivljenje i zabrana održavanja gej parade, ali i diskriminacija manjinskih grupa, tuče na utakmicama i razne vrste nasilja pokazuju da ljudi još uvek nisu spremni da prihvate tuđe stavove i mišljenja. Istraživanja pokazuju da su među najdiskriminisanijim grupama Romi i LGBT populacija. Ipak, učenici Gimnazije Bora Stanković spremni su da pokažu da su mladi tolerantni i spremni da prihvate tuđe seksualno opredeljenje, boju kože, veru i nacionalnu pripadnost.

EU Info kutak organizovao je radionice kako bi se smanjila diskriminacija, a mladi podstakli na aktivno učestvovanje u društvenom životu, promociji vrednosti tolerancije i dijaloga.

Države članice UN su 16. novembra 1995. godine usvojile Deklaraciju o principima tolerancije u kojoj je istaknuto da tolerancija nije ni povlađivanje ni ravnodušnost, već je poštovanje širokog spektra kultura, oblika izražavanja i humanosti i predstavlja priznanje univerzalnih ljudskih prava i sloboda drugih.

[mom_video type=”youtube” id=”oGMNaJl6fRw”]

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com