четвртак, јул 18

MINISTAR ĐERLEK POSETIO NEDAVNO POPLAVLJENA PODRUČJA NA TERITORIJI LESKOVCA (VIDEO)

0
38

Leskovac, 21. jula 2023.-FOTO TANJUG/ Ministarstvo za ravnomerni regionalni razvoj/ Sveta Pavloviæ/ bg

Ministar za ravnomerni regionalni razvoj Edin Đerlek, u okviru obilazaka područja pogođenih nedavnim poplavama i prikupljanja podataka na terenu, posetio je danas selo Pečenjevce, na teritoriji Grada Leskovca, koje je pretrpelo velike štete na putnoj infrastrukturi, ali i poljoprivrednom zemljištu u nedavnim poplavama koje su pogodile našu zemlju.

Đerlek je poručio da će o hitnosti rekonstrukcije vitalne saobraćajnice kroz Pečenjevce izvestiti nadležna ministarstva i članove Radne grupe zadužene za za koordinaciju aktivnosti na saniranju posledica poplava, dodajući da u budućnosti država i lokalne samouprave moraju uložiti još više napora u prevencijama od vremenskih nepogoda, koje su poslednjih godina velika pretnja ne samo Srbiji, već i čitavom regionu.

ĐERLEK U LESKOVCU: POMOĆ U RAZVOJU OMLADINSKOG I ŽENSKOG PREDUZETNIŠTVA

Ministar za ravnomerni regionalni razvoj Edin Đerlek i gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović potpisali su danas Ugovor o sufinansiranju projekta „Razvoj omladinskog i ženskog preduzetništva u Jablaničkom i Pčinjskom okrugu“, koji će zajedno realizovati gradovi Leskovac i Vranje i opštine Vlasotince, Trgovište, Vladičin Han, Medveđa, Bojnik i Surdulica.

Đerlek je ocenio da je Leskovac jedinstven grad koji je prepoznao potrebe mikro i malih preduzeća, naročito mladih i ženskog preduzetništva.

Leskovac, 21. jula 2023.- FOTO TANJUG/ Ministarstvo za ravnomerni regionalni razvoj/ Sveta Pavloviæ/ bg

Prema rečima ministra za projekat je izdvojeno 17 miliona dinara.

„Projekat ima za cilj unapređenje poslovanja i razvoj preduzetništva i preduzetničkog duha u opštinama Jablaničkog i Pčinjskog okruga, kroz sticanje znanja o preduzetništvu i dodelu grantova za unapređenje poslovanja za mlade do 35 godina i žene preduzetnice“, rekao je Đerlek.

Imajući u vidu da se preduzetničke radnje, mikro i mala preduzeća svakodnevno sucreću sa velikim brojem izazova i poteškoća koje otežavaju i usporavaju poslovanje, a neretko dovode i do zatvaranja, imamo obavezu da ih podržimo, kako finansijskim sredstvima, kroz dodelu grantova, tako i  edukacijom –  na koji način da svoje ideje pretvore u prednost na tržištu i tako postanu prepoznatljiviji i konkurentniji, istakao je ministar Đerlek.

On je ocenio da opštine i gradovi partneri na projektu pripadaju III i IV grupi razvijenosti i devastiranim područjima, koje će realizacijom projekta stvoriti mogućnosti za ublažavanjem negativnih demografskih trendova i iseljavanja mladih, navodi se u saopštenju Ministarstva za ravnomerni regionalni razvoj.

Leskovac, 21. jula 2023.-FOTO TANJUG/ Ministarstvo za ravnomerni regionalni razvoj/ Sveta Pavloviæ/ bg

Đerlek je zaključio da je prioritet Vlade podrška kroz ulaganja i razvojne projekte manje razvijenim okruzima i opštinama, pre svega na jugu naše zemlje, dodajući da će građani ovih delova Srbije i dalje moći ozbiljno da računaju na sve veću i aktivniju ulogu države kroz različite vidove pomoći.

Gradonačelnik Leskovca je objasnio da će svaka opština na ovaj način raspolagati sredstvima od tri miliona dinara, što će pretstavljati značajan podsticaj za mlade da razvijaju sopstvene biznise ili unaprede postojeće poslovanje.

 

 

Leave a reply