MORAVSKI BUREK NA BUREGDŽIJADI U NIŠU (VIDEO)
Šta je to “moravski burek”? Nišlije i gosti Niša to će moći da saznaju sredinom avgusta kada će pekari, na jubilarnoj dvadesetoj Buregdžijadi, predstaviti burek sa novim nadevom. Dani bureka počinju 17. avgusta na Keju kod amfitetatra, a organizatori iz Unije privatnih pekara najavljuju je da će u četiri dana biti mnogo majstora bureka iz Srbije i zemalja regiona, a predviđen je i bogat kulturno – umetnički program.
Nišllije vole da doručkuju burek. Svi majstori u Nišu prave ga slično, a svi jedu isto – prstima sa masnog papira.
„Ja volim najviše sa sirom i to je pravi burek. Neko voli i sa mesom ili sa spanaćem ali dobar je onaj koji je mastan“, kaže Nišlija koji u pekari doručkuje burek.
Nišlije burek kupuju na osminu ili četvrtinu, dok se u drugim gradovima Srbije prodaje na gram. Pekari kažu da sem sa mesom vole da probaju i burek sa ukusom pizze, duvan čvarcima, piletinom, suvim vratom, kulenom, slatkim kremom, voćem i povrćem, a pojedini vole i prazan burek.
“Najviše se prodaje burek sa sirom, ali mi nudimo naravno i sa spanaćem, mesom, pizza burek”, kaže prodavačica Gordana Stanković iz niške pekare Kalinka.
“Svi stranci kada probaju rakiju kažu divna, kad probaju roštilj kažu divan, a kad probaju burek kažu ekstra”, kaže Bratislav Vukadinović predsednik Unije privatnih pekara.
Nišlije sa ponosom tvrde da je prvi burek napravljen u gradu na Nišavi i to1498. godine, što je i bio povod da se ova viševekovna tradicija 2003. godine ovekoveči manifestacijom. Uporedo se radi i na zaštiti oznake geografskog porekla niškog bureka, kažu u Uniji privatnih pekara.
“Pravimo ga onako kako je donešen u izvornom obliku, samo se masnoća razlikuje. Mora da bude u okrugloj tepsiji, da se seče na četvrtine i osmine”, objašnjava Vukadinović.
Ove godine na jubilarnim Danima bureka od 17. do 20. avgusta svoje proizvode predstaviće desetak pekara iz Srbije i Bugarske, a posetioci će posle mnogo godina ponovo moći da probaju i burek sa novim nadevom tzv. moravski.
“Moravski burek je burek sa prženom paprikom, paradajz, biber, maslinovo ulje i sir preko toga. Pravili smo ga pre 10 godina, a onda se pojavio i prošle godine stidljivo, ali cilj je da se privuku posetioci Dana bureka”, objašnjava Vukadinović.
Ukoliko bude intresovanja kupaca moravski burek će pojedine pekare početi da prave, kaže Vukadinović i dodaje da će promocija bureka sa južnjačkom salatom biti na Danima bureka koji se kao i svake godine organizuju na Keju kod amfiteatra. U večernjim satima predviđen je bogat program kako za decu, tako i za odrasle, a biće i raznih nastupa folkloraca i koncerta leskovačkih tamburaša.