недеља, јул 14

NATO AGRESIJA – UVOD U NOVI SVETSKI POREDAK

0
69

Prošlo je 25 godina od NATO agresije na tadašnju Saveznu Republiku Jugoslaviju. Prema podacima Ministarstva odbrane za 78 dana poginulo je 3500, a povređeno više od 12 hiljada judi. To je bio uvod u novi svetski poredak, rečeno je na predavanju u niškom Domu vojske u organizaciji SUBNOR-a Srbije Grada Niša i Visoke škole strukovnih studija za kriminalistiku i bezbednost.

Zvukom sirena koje označavaju vazdušnu opasnost počelo je predavanje u niškom Domu Vojske, povodom obeležavanja četvrt veka od NATO bombardovanja na tadašnju Saveznu Republiku Jugoslaviju.

Skupu pod nazivom “NATO agresija, uvod u novi svetski poredak” prisustvovao je i veliki broj mladih kojima je predavanje bilo i namanjeno, kaže general pukovnik prof. dr Branko Krga.

To je za najveći deo naših građana pogotovu za nas starije tužan i apsolutno uvredljiv događaj i da je bilo ikakve pameti trebalo je obavezno izbeći jer tim činom ništa nije rešeno. Problemi oko KiM nisu rešeni, ostali su i dalje, a naneta je velika šteta i stvoren je presedan koji se posle primenjivao u drugim zemljama oko upotrebe sile”, kaže prof. dr Krga.

Prema podacima Ministarstva odbrane u NATO bombardovanju od 24. marta do 10. juna ubijeno je 2.500 civila, među njima 89 dece i 1.031 pripadnik Vojske i policije. Teže i lakše je ranjeno oko 12 hiljada ljudi, a 25 osoba se i danas vodi kao nestalo.

Mladi nisu ni bili rođeni 90-tih i mi učestvujemo u ratu o kojem su dužni da znaju šta se to događalo sa čim se Srbija suočavala kroz istoriju i sa čim će se suočavati nesmanjenom žestinom i ovo je rat koji nije samo protiv Srbije nego je usmeren protiv čovečanstva. Ako pročitate zvanična dokumenta kao Stejt departmenta videćete da se sve odvija kao po notama”, objašnjava Veselin Kontar direktor Visoke škole strukovnih studija za kriminalistiku i bezbednost u Nišu.

Leave a reply