ORDEN SVETOG SIMEONA MIROTOČIVOG, GARDI VOJSKE SRBIJE (VIDEO)

ORDEN SVETOG SIMEONA MIROTOČIVOG, GARDI VOJSKE SRBIJE (VIDEO)

orden mirotocivog gardi 1 VS – foto MOD VS

Episkop niški i vojni Arsenije uručio je danas visoka odlikovanja kojima je Sveti sinod Srpske pravoslavne crkve i Njegova svetost patrijarh srpski Irinej odlikovao Gardu Vojske Srbije i njene pripadnike, u kasarni “Dedinje” u Beogradu.

Gramatom patrijarha pohvaljeni su pripadnici Garde – potpukovnici Vladimir Vukajlović i Nenad Mitrović, kapetan Vladimir Milovanović i zastavnici Goran Kalajdžija i Predrag Vasić.

Povodom obeležavanja 190 godina od osnivanja Garde, a kao izraz zahvalnosti za

orden mirotocivog gardi 2 VS – foto MOD VS

ogrorman trud uložen u uređenje i opremanje vojnog paraklisa u toj jedinici, ali i na stvaranju uslova za promovisanje i unapređenje moralnih i duhovnih vrednosti koje počivaju na pravoslavnoj tradiciji, patrijarh srpski Irinej dodelio je Orden Svetog Simeona Mirotočivog Gardi Vojske Srbije, a istim ordenom odlikovan je i komandant Garde general-major Milomir Todorović.

Za izuzetan ispoljen trud na razvoju i unapređenju verske službe u Vojsci Srbije, te za primerno i odgovorno vršenje dužnosti vojnog sveštenika, sa blagoslovom patrijarha Irineja, činom protojereja odlikovani su potpukovnik Slađan Vlajić, glavni sveštenik Vojske Srbije na službi u Generalštabu Vojske Srbije i major Stevan Stevanović, vojni sveštenik na službi u Gardi.

Svečanom uručenju priznanja prethodila je Sveta arhijerejska liturgija koju su, na praznik Miholjdan, u paraklisu svetog velikomučenika Georgija služili episkop niški i vojni Arsenije i episkop remezijanski Stefan, vikar patrijarha Irineja.

General Todorović istakao je da u ovoj godini Garda slavi veliki jubilej – 190 godina postojanja i izrazio zahvalnost što je Srpska pravoslavna crkva odlučila da dodeli priznanja toj jedinici.

– Povodom jubileja i izgradnje velelepnog bogoslužbenog prostora, Sveti sinod Srpske pravoslavne crkve odlikovao je Gardu, mene i pet pripadnika ove jedinice. Srpska pravoslavna crkva i Vojska Srbije uživaju najveće poverenje građana naše zemlje i na ovaj način mi pokazujemo vezu između te dve institucije koje čine stub naše države i održavaju naš identitet – rekao je komandant Garde.

Episkop niški i vojni Arsenije naglasio je saradnju Crkve i Vojske te rekao da je reč o dve institucije koje uživaju najveće poverenje srpskog naroda.

– I Vojska i Crkva su uvek bile uz svoj narod. Crkva, kao institucija, u njenim zemaljskim okvirima kao bogočovečanska instutucija, postoji već 800 godina na ovim prostorima i uvek je bila stub i oslonac našeg naroda. U teškim vremenima i svim ratovima Crkva je uvek bila uz svoj narod, kao i naša Vojska. Zbog toga su Vojska i Crkva dva stuba srpske države i srpske državnosti i ulivaju narodu najviše poverenje, te je i naša saradnja od izuzetne važnosti – poručio je episkop niški Arsenije.

Današnjoj svečanosti prisustvovali su zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-major Petar Cvetković, načelnik Uprave za ljudske resurse Generalštaba brigadni general Savo Iriškić, komandant Centralne logističke baze brigadni general Petar Latković, načelnik Uprave za tradiciju, standard i veterane pukovnik Duško Šljivančanin i načelnik Odeljenja za veru pukovnik dr Saša Milutinović.