MOGUĆA IZLIVANJA NA MANJIM VODOTOCIMA, BEZ VEĆIH PROBLEMA

MOGUĆA IZLIVANJA NA MANJIM VODOTOCIMA, BEZ VEĆIH PROBLEMA

Kiša koja pada u pojedinim delovima Srbije i u Beograda, popodne I večeras proširiće se i na ostale krajeve. Metorolozi prognoziraju između 20 i 40 litara kiše po kvadratu, što može dovesti do izlivanja na manjim vodotocima. Ali većih problema ne bi trebalo da bude.

Todorović je rekao da je u severozapadnim i zapadnim krajevima Srbije još jutros počela da pada kiša, a sredinom dana na celom području Vojvodine, zapadne, jugozapadne i delu centralne Srbije, kao i u pojedinim delovima Beograda. Kako je kazao, u popodnevnim i večernjim satima padavine će se proširiti i na ostale krajeve i doneti pad temperature. Očekuje se, kaže, da će se padavine pojačati u večernjim i noćnim satima i da će tokom današnjeg dana najviše kiše pasti u zapadnim i jugozapadnim krajevima, a sutra u istočnim i jugoistočnim.

“To bi bile količine između 20 i 40 litara po kvadratnom metru”, pojasnio je Todorović i dodao da to ne bi trebalo da dovede do problema jer će kiša padati u kontinuitetu skoro dan i po.

“To potvrđuju i kolege hidrolozi koji su dali samo napomenu da bi na manjim vodotocima, odnosno potocima u gornjem delu sliva Zapadne Morave, Ibra i Lima moglo doći do kratkotrajnog izlivanja, bez ozbiljnih posledica”, rekao je Todorović. Naveo je da bi ovo zahlađenje u višim planinskim predelima, iznad 1.500 metara, moglo dovesti do kratkotrajne pojave snega, ali da ne bi trebalo da bude ozbiljnog zadržavanja jer, kako kaže, već u sredu sledi porast temperature, čija će maksimalna vrednost biti 20 stepeni Celzijusa. Slično će biti i u četvrtak i petak kada će, kaže, ipak biti malo kiše, ali daleko manjeg intenziteta i količine u odnosu na danas i sutra.