OZIMIĆ: EKSPEDICIJA IZ BUGARSKE JE PROVOKACIJA

OZIMIĆ: EKSPEDICIJA IZ BUGARSKE JE PROVOKACIJA

To što je bugarska nevladina organizacija odlučila da uradi na prostoru Srbije jeste provokacija i nepoštovanje srpskih žrtava u Prvom svetskom ratu – ocenio je istoričar Nebojša Ozimić povodom najave bugarskih aktivista da obiđu jug Srbije gde je tokom Topličkog ustanka načinjen zločin nad srpskim stanovništvom.

Reč je o ekspediciji organizacije Vojno-istorijski komitet iz Bugarske, kojom pod nazivom “Stazom 41. pešadijskog puka- čišćenje Jastrepca od razbojnika” obilaze više mesta – Vlasinu, Surdulicu, Leskovac, Niš, Prokuplje, Jastrebac – mesta na kojima su počinjeni najveći zločini nad srpskim civilima.

“Zaplanje, Morava, Toplica odlično pamte šta su radile ekspedicije koje je bugarska vojska organizovala. I mislim da u ovo današnje, uzavrelo vreme, to što radi ta grupa ljudi veoma loše. Na kraju krajeva, oni svoje sunarodnike stavljaju koji žive u Srbiji u jednu vrlo neprijatnu situaciju, kaže Ozimić.

Ovo je, samo po sebi, čin nepoštovanja žrtava jedne države i međunarodnog nepoštovanja žrtava genocida, posao za državu, ocenjuje istoričar Ozimić.

Ja bih očekivao od bugarskog konzula (u Nišu) da se odredi prema onome šta rade državljani Bugarske u Srbiji, a svakako bih očekivao i da predstavnici države Srbije koji su za to nadležni reaguju”, dodaje Ozimić.

 

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com