PANTELEJ “DUHOVNO BLAGO, CRKVE I MANASTIRI”

PANTELEJ “DUHOVNO BLAGO, CRKVE I MANASTIRI”

Stara zanatska tradicija, domaća radinost i narodni običaji– sve to brižljivo čuva Kuća starih zanata u Nišu kao svojevrsni muzej zanatstva i lokalnog folklora. Nalazi se na teritoriji Gradske opštine Pantelej.

Kuća starih zanata osnovana je zvanično 2011.godine na inicijativu lokalne samuprave. Cilj je bio da se stari zanati okupe na jednom mestu.

Svoj doprinos očuvanju narodnih običaja i tradicije i te kako daje Udruženje “Aktiv žena Niš”.

Naš osnovni cilj je očuvanje tradicije. U periodu gradske slave imamo humanitarnu pitijadu, pokušavamo da socijalizujemo žene, da dođu sa svojim idejama i pitama. Sve proizvode koje izložimo dajemo dalje u humanitarne svrhe,Udruženju dece sa Daunovim sindromom i mentalnim poteškoćama. Tu su božićni i uskršnji bazar u porti Crkve Svetog Pantelejmona, aktinvosti takmičarskog karaktera u vezanm dozidnicama, objašnjava predsednica Udurženja “Aktiv žena Niša” Ljubinka Stanišić.

Latinska crkva

Gradska opština Pantelej ima veliki potencijal i za razvoj verskog turizma zbog crkava i manastira koji se nalaze na njenoj teritoriji. Sve to predstavljeno je u brošuri i video prezentaciji koju je ta niška opština objavila pod nazivom “Duhovno blago, crkve i manastiri”.

S obzirom na to da je verski turizam sve zastupljeniji, kroz pojedinačne i organizovane ture moguć je obilazak svih verskih objekata, za šta je potrebno da se uvežu sa odgovarajućom infrastrukturom, što Gradska opština Pantelej, po svemu sudeći, i čini.

Zbog očuvane prirodne vrednosti, mnogovekovne duhovne tradicije i manastriske i crkvene baštine Opština Pantelej sa pravom nosi epitet: “čuvar tradicije”.

 

*Ovaj projekat sufinansiran je sredstvima GO Pantelej, Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com