TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Udarne

POČEO 11. SAJAM PEGLANE KOBASICE U PIROTU

U Pirotu je počeo Sajam peglane kobasice – raj za gurmane i ljubitelje jedinstvenih gastronomskih specijaliteta. Proglašeni su najbolji proizvođači koji su sa svojim proizvodima deo turističke ponude Pirota, kažu u Turističkoj organizaciji koja je već prvog dana sajma dočekala veliki broj gostiju iz gradova i zemalja u okruženju. Sajam u hali “Kej” koji obuhvata i druge lokalne specijalitete priotskog kraja, posetioci mogu da degustiraju i kupe do nedelje 28. januara.

40 izlagača na 11. Sajmu peglane kobasice u Pirotu. Sedmočlana komisija degustirala je uzroke i izabrala selekciju šest najboljih. Pobedu je na ovogodišnjem sajmu odneo je Piroćanac Ninoslav Stojadinović koji sada već treću godinu zaredom dobija titulu najboljeg proizvođača peglane kobasice. Kako kaže recept za najbolju peglanu je nasledio od svog dede.

“Poštujem tu staru recepturu i nisam dodavao ništa što je verovatno ključ uspeha da budem pobednik 9., 10, i sada 11. sajma”, kaže Ninoslav Stojadinović. 

Pirotska peglana kobasica je visoko kvalitetni suhomesnati proizvod, uz ćilim i kačkavalj, treći proizvod iz Pirota sa geografskom oznakom porekla. Po tradicionalnoj recepturi, pravi se od od najboljih komada junećeg, kozjeg i ovčijeg mesa, uz dodatak začina. Iako počeci „peglanja” u Pirotu nisu tačno utvrđeni, ovaj delikates se u gradu na jugoistoku Srbije, pravi, prema predanju, makar jedan vek.

Peglana je izmišljena u vreme kada nije bilo zamrzivača i kada su Srbi izbirljivim Turcima i ponudili tu kobasicu da bi im je prodavali “, objašnjava proizvođač peglane kobasice Predrag Stanković Mrnjak. 

Proizvođači pirotskog delikatesa kažu da peglanu treba iseći na najtanje listiće i žvakati je dugo i polako. Ali prvo meso treba da bude kvalitetno očišćeno od svih masnoća i žilica i onda peglanje koje se radi u posbenim uslovima”, dodaje proizvođačica peglane Suzana Savić. 

Svake godine je sve veće interesovanje turista da dođu na sajam, a ovog puta najviše ih je bilo iz Bugarske, koji su organizovano došli u Pirot.

Posetioci sajma osim što mogu da kupe peglanu kobasicu koja ove godine košta više od 4.500 dinara uživali su u degustaciji vina i rakija pirotskih proizvođača, kao i u čuvenim mlečnim proizvodima.

Pirotske specijalitete ove godine promovisao je glumac Nebojša Milovanović. Na ovaj način svake godine se privaliči što više gostiju u Pirot, kažu u Turističkoj organizaciji.

Sajam peglane kobasice svake poslednje nedelje u januaru organizuje Turistička organizacija Pirota u saradnji sa Udruženjem proizvođača peglane kobasice, pod pokroviteljstvom Grada Pirota.

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com