POČEO POPIS STANOVNIŠTVA (VIDEO)

POČEO POPIS STANOVNIŠTVA (VIDEO)

U Srbiji je danas počeo popis stanovništva, koji je trebalo da se održi prošle godine, ali je odložen za ovu zbog pandemije korona virusa. Angažovano je oko 15 hiljada popisivača koji će narednih mesec dana raditi upitnik sa građanima na teritoriji čitave zemlje.

U Nišu ih je 516 i svako od njih je dobio svoj reon. Preliminarni rezultati popisa biće poznati već krajem novembra.

Popisivači su počeli da kucaju na vrata. To će raditi svakog dana do kraja meseca. U Nišu je na terenu 516 ljudi. Upitnik je elektronski, popisivač unosi podatke u laptop, a onda se ti podaci svakodnevno unose u bazu.

Popisom, koji sprovodi Republički zavod za statistiku (RZS), prikupljaće se podaci o stanovništvu, njegovoj starosnoj, polnoj, obrazovnoj i bračnoj strukturi, o ekonomskoj aktivnosti, strukturi domaćinstava i porodica kao i stambenom fondu.

Prema Zakonu o popisu, državljani Srbije sa prebivalištem odnosno boravištem u zemlji, kao i stalno nastanjeni stranci sa boravištem u Srbiji, u obavezi su da učestvuju u popisu i da na sva pitanja daju tačne i potpune odgovore.

Ukoliko popisivač ne zatekne nikoga kod kuće, on može doći u nekom drugom terminu, a ukoliko i tada nema nikoga, ostaviće pisano obaveštenje o svom dolasku i broj telefona na koji gradjani mogu, uz pomoć operatera, da zakažu neki drugi termin popisivanja. Odbijanje učestvovanja u popisu kao i davanje nepotpunih i netačnih podataka povlači prekršajnu odgovornost i novčanu kaznu od 20.000 do 50.000 dinara.

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com